Verkeer
Stuur appje
Zoek

75 jaar passie voor atletiek bij het Enschedese AC Tion: 'De schoolatletiek moet terug'

AC Tion bestaat 75 jaar! Een bijzondere mijlpaal voor de atletiekvereniging in Enschede, daarom viert de club het hele jubileumjaar feest. Voorzitter Jan Davids en oud-voorzitter Rik Hardon verklaren hun liefde voor de sport en hun club in 1Twente Vandaag. “Je spikes aandoen en over het gravel vliegen is magisch.”

Action

Wie denkt dat de atleten op 1 februari 1948 het Engelse ‘action’ gebruikten als naam voor hun nieuwe vereniging heeft het mis. “Destijds vonden de voetballers het geen goed idee dat onze club Atletiekclub Twente wilde heten. Dus werd het AC Tion en dat staat voor: Atletiekclub Twente is onze naam”, aldus Hardon. De voetballers hadden een nogal dikke vinger in de pap, omdat de Tion voortkwam uit voetbalvereniging Enschedese Boys.

Fusie met Fortis

De club sloeg eerst haar tenten op in Driene om in 1990 neer te strijken op een terrein aan de Geessinkweg in de Wesselerbrink. Vermeldenswaard is nog dat de club in 1996 fuseerde met Fortis die op het Diekman sportte, maar waarvan de atleten na de fusie op sportpark Zuid terecht konden.

Olympiërs

AC Tion is niet zomaar een club. De sporters komen uit heel Twente en zelfs Duitsland. De afgelopen tien tot vijftien jaar bleef het ledenaantal heel stabiel zo rond de 600 leden. “Ik woon in Haaksbergen en kwam via m’n zoon hier in Enschede terecht, omdat hier topsport wordt bedreven. Tion heeft een landelijke status, onze sporters halen aansprekende resultaten.”

Davids wijst op de Olympiërs die de club voortbracht. Van langeafstandsloper Marti ten Cate tot tienkamper Marcel Dost die in 1996 in Atlanta meedeed naar estafetteloper Marit Dopheide.

“Ik kwam via m’n zoon bij AC Sion terecht, omdat hier topsport wordt bedreven.”

Inclusieve clubkleding

De Enschedese club is naast de wedstrijdsport veel breder actief. Davids: “We zijn een voorbeeld voor de Atletiekunie. Ze keken naar ons toen we tijdens corona trainingen gaven via Teams.” En beide voorzitters wijzen op de inclusiviteit op het gebied van clubkleding. De club rekende af met uniforme kleding voor de leden. “Klein broekjes, lange broeken, strakke of ruimvallende shirts. We hadden de durf om het anders te doen en lieten het verleden los.”

Moeder van de sporten

Toch krijgt de Moeder van de sporten het moeilijker. De strijd om leden barst los. “We hebben te maken met het individualiseren van de samenleving. Het loopt iets terug. Enschede is een grote stad, dus we hebben het iets makkelijker dan kleine atletiekclubs om een goede staf bij elkaar te houden en een goede groep trainers aan te stellen. We zijn vrijwilligers die een mooie vereniging willen. Samen ergens naar toe werken”, vindt Hardon

icon_main_info_white_glyph

Jubileumjaar

AC Tion is opgericht op 1 februari 1948 en bestaat in 1923 75-jaar. Het jubileumfeest wordt hele jaar gevierd. Alle leden kregen op de oprichtingsdatum een gepersonaliseerde bidon in de clubkleur blauw. het hele jaar zijn er workshops die door leden wordt geven De één heeft het over de Europarun de ander over Nordicwalking, geven de bestuurders als voorbeeld.

Het grote jubileumfeest wordt op 10 juni gehouden. Een dag eerder heeft de receptie voor genodigden plaats. Dan is er nog de Klussendag: "We willen onze baan mooi hebben, dus gaan we dat met z'n allen doen", aldus Jan Davids. In juli wordt een atletiekinterland gehouden in het FBK-stadion in Hengelo tussen Nederland, Westfalen en Belgie.

Concurrentie

Hij wijst op jongeren die verenigingen als AC Tion niet echt nodig hebben om te bewegen. “De jeugd kan vlot van alles doen. De concurrentie van commerciële instellingen, maakt het lastiger voor vrijwilligersorganisaties.”

Schoolatletiek

Dus moeten de bakens worden verzet is er iets als schoolatletiek nodig. “Daar zet de Atletiekunie ook op in”, ziet Davids. “Jongeren zitten teveel achter de laptop. Dat kan zo niet doorgaan.” De club hoopt ook door activiteiten als de Daily Mile op scholen en Start to run waarbij beginnende lopers worden geschoold nieuwe leden te krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.