Verkeer
Weer
Zoek

Hengelo wil niet voorop lopen met invoering 'statiegeld-doneerring'

230505 doneerring afval THE HAPPY ACTIVIST
De doneerring is een idee van het collectief The Happy Activist. In Duitsland zijn er al duizenden van te vinden.
Beeld: The Happy Activist

De gemeente Hengelo vindt het een 'interessant initiatief', maar wenst niet voorop te lopen bij de invoering van zogeheten 'doneerringen' voor statiegeldflesjes en statiegeldblikjes, zoals de PvdA-fractie voorstelt.

Overvolle bakken

Fractievoorzitter Vincent ten Voorde had hierover begin april schriftelijke vragen gesteld: "Statiegeld hoort niet in de vuilnisbak. Toch zitten de bakken er vol mee. Dat is zonde, want er verdwijnt geld in de prullenbak en de prullenbakken raken sneller vol."

'Oplossing'

Volgens Ten Voorde is een 'doneerring' de oplossing: "Dat is een ijzeren ring rond vuilnisbakken, waar mensen hun statiegeldflesjes en -blikjes in kunnen zetten, zodat de flesjes ingeleverd kunnen worden en andere mensen, die het geld wél goed kunnen gebruiken, het statiegeld kunnen innen."

Pilot

De ring wordt al in meer dan honderd Duitse steden gebruikt, weet Ten Voorde, die lange tijd in Duitsland woonachtig was: "Zeker tien Nederlandse steden hebben het systeem al ingevoerd of zijn bezig om een pilot te starten."

icon_main_info_white_glyph

Waar zijn ze al te vinden?

De doneerring is een idee van het collectief The Happy Activist. Gemeenten kunnen zich aanmelden voor een pilotproject. Eindhoven, Wageningen en Breda hebben ze al. Maar ook gemeenten als Purmerend, Tilburg, Alkmaar, Nijmegen, Heerhugowaard, Dalfsen, Zwijndrecht en Groningen gaan de ringen inzetten of bespreken de mogelijkheden daartoe in de gemeenteraad.

'Liever leren van anderen'

De PvdA-fractie is enthousiast over de doneerring: "Het is een duurzaam én sociaal initiatief en we zouden graag zien dat we er in Hengelo ook mee aan de slag gaan."

Het gemeentebestuur ziet dat toch anders: "Wij vinden de doneerring een interessant initiatief, maar we willen geen pilot opstarten, maar liever leren van pilots en ervaringen in andere steden. Op grond van die ervaringen zullen we besluiten of we de ringen gaan inzetten. Wij zullen de raad informeren over het vervolg."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.