Verkeer
Stuur appje
Zoek
Video
Hengelo

Oorlogsslachtoffers herdacht tijdens Dodenherdenking in Hengelo

Honderden Hengeloërs hebben donderdagavond tijdens Dodenherdenking de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van oorlogen daarna herdacht. Er werden kransen gelegd bij het oorlogsmonument bij het stadhuis. Er werd stilgestaan bij de April-meistaking, die tachtig jaar geleden bij machinefabriek Stork begon.

Stille tocht

De herdenking begon donderdagavond bij het Bevrijdingslaantje. Vanaf het monument ‘Voor onze bevrijders’ werd er een stille tocht gelopen richting het monument bij het stadhuis. Semi Militair Tamboerkorps Liberation leidde de tocht en speelde de zogenaamde dodenmars. Zo'n honderden Hengeloërs hadden zich verzameld tijdens de herdenking.

Bij het monument op het Burgemeester Janssenplein werd namens het stadsbestuur een krans gelegd. Burgemeester Schelberg sprak over het belang van herdenken: "Nu er bij ons dichtbij een oorlog woedt, krijgt herdenken en vrijheid vieren een nog grotere lading." Ook werd er stilgestaan bij de april-meistaking van 1943, die vorige week precies tachtig jaar geleden begon bij machinefabriek Stork.

04052023 Tubbergen Geesteren Toon Haselbekke
Lees ook
Executie Toon Haselbekke emotioneert zus Santje (99) na tachtig jaar nog steeds

Herdenkingsdienst

Na de kranslegging werd er een herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek gehouden. Historicus Hans Morssinkhof gaf een lezing over Hengelo en de oorlog. De muzikale begeleiding werd verzorgd door Projectorkest Twente, Projectkoor Twente en soliste Karin Hertsenberg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.