Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo's Mannenkoor: 'Niks doen betekent dat we over 10 jaar niet meer bestaan'

230416 khmk hengelo EIGEN FOTO
Vorige maand, bij de opening van het nieuwe marktplein, klonk het Hengelo's Stadslied voor het eerst.
Beeld: KHMK

Het Koninklijk Hengelo's Mannenkoor (KHMK) telde ooit ruim honderd leden. Anno 2023 zijn het er iets meer dan vijftig. Voorzitter Paul de Witte (72) weet dat niets doen onherroepelijk het einde van het 140-jarige instituut betekent. Daarom wordt het repertoire continue ververst en werd onlangs een eigentijdse outfit aangeschaft. "Niet shantykoor-achtig, maar wel casual", verduidelijkt De Witte.

Marktplein

Niets ten nadele van koren die zeemansliederen zingen, maar da's toch een andere stiel. Het KHMK heeft een reputatie hoog te houden. Aan de andere kant moeten aspirant-leden niet worden afgeschrikt door de zwarte smokings en een repertoire met uitsluitend klassieke liederen.

Hun repetitor, ofwel de pianist die het koor begeleidt, is Wouter Munsterman. Toen Munsterman vorig jaar tot stadsdichter werd verkozen, leek het hem wel een aardig idee om een Hengelo's Stadslied te schrijven en dat door 'zijn' koor te laten zingen. Dirigent Jacco Camphens zorgde voor het arrangement.

Vorige maand, bij de opening van het nieuwe marktplein, klonk het lied voor het eerst. In Hengeloos Peil volgt medio mei een tweede uitvoering. De Witte: "De opnames daarvoor zullen worden gemaakt tijdens een repetitie, omdat we niet het hele koor kwijt kunnen in de ruimte in de bieb waar dat programma op 15 mei wordt opgenomen."

“We willen de andere deelnemende koren de tekst van het lied geven, zodat iedereen op z'n minst het refrein kan meezingen die dag.”

Smoking

Bij de uitvoering op het marktplein droeg het koor voor het eerst de nieuwe kostuums: donkerblauwe jeans, een paarsblauw colbertje en daaronder een wit overhemd. "Onze zwarte smoking houden we voor passende gelegenheden, zoals op 29 april bij de herdenking van de April-meistaking. De nieuwe outfit is voor meer feestelijke uitvoeringen bedoeld."

Ook het repertoire wordt steeds verjongd. De Witte: "Waar we vroeger vooral klassieke liederen van bijvoorbeeld Mozart zongen, zingen we nu veel popmuziek. Van The Sound of Silence van Simon & Garfunkel, She van Charles Aznavoer en een Ramses Shaffy-medley tot bijvoorbeeld Soldier On van DI-rect."

icon_main_info_white_glyph

Amusing Hengelo en open dag

Op zaterdag 3 juni treedt het Koninklijk Hengelo's Mannenkoor op tijdens korenfestival Amusing Hengelo. Dan zal ook het Hengelo's Stadslied klinken. De Witte: "We willen de andere deelnemende koren de tekst van het lied geven, zodat iedereen op z'n minst het refrein kan meezingen die dag." Op donderdag 8 juni houdt het KHMK haar jaarlijkse open dag. Van 20.00 tot 22.00 uur kan iedereen meezingen tijdens een repetitie van het koor bij Oyfo.

Jonge mannen

In de eerste decennia van het bestaan van het koor telde het vooral jonge mannen, toen De Witte 28 jaar geleden binnenkwam, was hij midden veertig. Tegenwoordig zijn nieuwe leden vrijwel allemaal de zestig gepasseerd. "Toch zijn we dolblij met elk nieuw lid. Een paar jaar geleden leverde een zoektocht naar zangers acht nieuwe leden op. Dat waren de 'overblijvers' van een groep van veertig mannen die zich hadden aangemeld voor een projectkoor. Iets dergelijks willen we ook volgend jaar weer gaan doen."

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil

In Hengeloos Peil gaat het op maandag 15 mei behalve over het KHMK en het Hengelo's Stadslied ook over het Regionaal Warmtenet Twente en het verleden én de toekomst van de Hengelose watertoren. Publiek is die avond welkom vanaf 18.45 in Bibliotheek Hengelo. De opnames zijn van 19.00 tot 20.00 uur. Via een livestream is de show te volgen. Hengeloos Peil is donderdag 18 mei om 22.00 uur en op zondag 21 mei om 11.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente.

Het Hengelo's Stadslied geschreven door Wouter Munsterman (tekst/muziek) en Jacco Camphens (arrangement) en gezongen door het Koninklijk Hengelo's Mannenkoor:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.