Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ryanah uit Almelo vluchtte voor oorlog: ‘Ik was elke dag bang om dood te gaan’

230504 ryanah wint wedstrijd
Beeld: Ryanah Ozzo

Vrijheid en leven zonder angst is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo ook niet voor de zestienjarige Ryanah Ozzo uit Almelo. Zes jaar geleden vluchtte zij voor de oorlog in Syrië. “Ik was elke dag bang om dood te gaan.”

Ontploffende raketten en schietende geweren

Elke dag werd Ryanah in Syrië omgeven door het geluid van ontploffende raketten en schietende geweren. “Ik leefde elke dag in een onveilig gebied. Toen ik al die geluiden hoorde, was ik elke dag bang om dood te gaan”, vertelt ze. Zes jaar geleden kwam er voor Ryanah een eind aan alle enge geluiden en kwam ze naar Almelo. Tegenwoordig fluit ze het leven weer tegemoet: “Ik probeer het achter me te laten en elke dag te genieten van de dag.” De zestienjarige scholier zegt ook geleerd te hebben van haar ervaringen in Syrië. “Ik probeer van elke dag te genieten en herinneringen te maken aan die dag, want je kan in één keer je leven verliezen.”

'De leiders hebben geen prijs betaald'

Ryanah gaat naar school op het Erasmus in Almelo. Tijdens een les Nederlands opperde haar docent dat Ryanah en haar medeleerlingen een gedicht moesten schrijven. Met als thema: oorlog. Voor Ryanah een bijzonder onderwerp om over te schrijven. Ze gebruikte haar eigen verhaal als inspiratie voor haar gedicht. “Het is een vragend gedicht. Het gaat over dat de oorlog voorbij gaat en dat de leiders elkaar de hand schudden.” Ryanah wordt emotioneel als ze verder vertelt over haar gedicht en moet even slikken. “De leiders hebben geen prijs betaald. De moeder die haar zoon is verloren door de oorlog en de andere slachtoffers zijn degene die de prijs hebben betaald.”

Gedicht voordragen

Ze schreef haar gedicht in het Arabisch en vertaalde dat vervolgens naar het Nederlands. De Nederlands docent van Ryanah was erg gecharmeerd van haar gedicht, en attendeerde haar op de gedichtenwedstrijd op school. “Daar wilde ik heel graag aan mee doen”, vertelt Ryanah blij. Die wedstrijd won ze. “Daarna ging mijn gedicht naar de gemeente Almelo, waar ook de gedichten van de winnaars van de andere scholen kwamen.” Van al die winnaars kwam uiteindelijk één grote winnaar uit de bus en dat werd Ryanah. Als winnares mag zij donderdagavond haar gedicht, in allebei de talen, voordragen in Theater Hof 88. “Ik vind het wel spannend want het is voor heel veel mensen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.