Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei

Vlag halfstok
Beeld: Joy Stempher - 1Twente

Op donderdag 4 mei staat Almelo stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Naast de officiële herdenking op het Wethouder E. van Dronkelaarplein is er ook een herdenkingsdienst in Theater Hof 88 en zijn er herdenkingen in Aadorp en Bornerbroek. Op vrijdag 5 mei wordt met vrijheidsmaaltijden de vrijheid gevierd.

Kransleggingen

Op de Joodse begraafplaats aan de Boddenstraat is op donderdag 4 mei als eerste een krans gelegd. De krans ligt voor een namenwand met daarop de namen van de in de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 vermoorde joodse inwoners van Almelo. Voorzitter Eléon de Haas sprak een gebed uit. Na het gebed volgde een minuut stilte, waarna burgemeester Gerritsen de krans legde. Ook werd er een krans gelegd bij het Joods monument. Het monument is een zuil, in de vorm van een davidster. De zuil is opgebouwd uit granieten platen waarop afdrukken van handen zijn aangebracht. De handafdrukken staan symbool voor de Joodse slachtoffers.

Bij alle begraafplaatsen in de stad waar oorlogsslachtoffers begraven zijn, worden op donderdagmiddag 4 mei door burgemeester Arjen Gerritsen bloemen gelegd.

Joodse begraafplaats
Kranslegging op Joodse begraafplaats
Beeld: Bjorn van den Elst

Herdenkingsbijeenkomsten

In de avond van 4 mei zijn er op verschillende plekken in Almelo herdenkingsbijeenkomsten. Zo is er van 18.30 uur tot 19.15 uur een herdenkingsbijeenkomst in Theater Hof 88. Veteraan Marc van Rijn en burgemeester Arjen Gerritsen houden daar een korte toespraak. Rayanah Ozzo en Julie ten Buren, twee van de drie winnaars van de gedichtenwedstrijd van Stichting In Vrijheid Herdenken Almelo, dragen daar hun gedicht voor. De stichting houdt ieder jaar een gedichtenwedstrijd. Jasmijn Helder, de derde winnaar, doet dat op het Wethouder E. van Dronkelaarplein.

Na de bijeenkomst in Hof 88 is er een stille tocht naar het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Daar is de officiële herdenking. Na het stiltemoment om 20.00 uur, worden bloemen en kransen voor oorlogsslachtoffers gelegd.

Aadorp en Bornerbroek

Ook in Aadorp en Bornerbroek zijn er herdenkingen. In Bornerbroek start de herdenking om 19.30 uur, wethouder Eugène van Mierlo zal daarbij aanwezig zijn. Wethouder Arjen Maathuis is aanwezig in Aadorp, deze herdenking start om 18.45 uur. Zowel in Bornerbroek als in Aadorp zullen verschillende toespraken zijn en dragen kinderen van de basisschool gedichten en verhalen voor.

Vrijheidsmaaltijden en Stolpersteine

In heel het land worden op vrijdag 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Zo ook in Almelo. Het doel van deze maaltijden is een ontmoeting aan de eettafel, waarbij gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Vanaf 12.00 uur zijn er maaltijden in verschillende Almelose wijkcentra: De Driehoek, Eninver, De Schuppe, De Schelf, Het Noaberhus (’s avonds 18.00 – 20.00) en het Huis van Katoen en Nu. Belangstellenden kunnen zich hier voor opgeven.

Op dezelfde dag is er om 14.00 uur een wandeling langs Stolpersteine in Almelo vanaf het huis van Katoen en Nu. Stolpersteine, ook wel struikelstenen, zijn gedenktekens in het trottoir voor de huizen van de mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De wandeling start met een uitleg van Joop Israël van de werkgroep Stolpersteine Almelo. Bij het Huis van Katoen en Nu kunnen mensen teven een route voor een fietstocht ophalen, deze route gaat langs verschillende oorlogsplekken in en rondom Almelo.

icon_main_info_white_glyph

Info kransleggingen

Donderdag 4 mei

13.55 uur: Joodse Begraafplaats,

14.25 uur: R.K. Begraafplaats St. Barbara,

14.55 uur: Algemene Begraafplaats,

15.20 uur: Begraafplaats Sint-Stephanuskerk, Bornerbroek

Vrijdag 5 mei

10.00 uur: Bevrijdingsmonument, Wierdensestraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.