Hengelo

VIDEO: Hengelo gaat ondermijnende criminaliteit harder aanpakken

Het Hengelose college van B en W wil meer werk maken van de aanpak van ondermijnende criminaliteit als witwassen, illegaal gokken, drugshandel en (zorg)fraude. Er gaat meer samengewerkt worden met verschillende overheidsdiensten als de Belastingdienst. Doel is o.a. om 'de grote jongens' aan te pakken die actief zijn in verschillende branches als horeca en detailhandel.

452061 1tw00 00 31 24 Still001
Burgemeester Sander Schelberg vindt dat we niet moeten wegkijken dat er een ondermijnende samenleving ontstaat. âDat kan over mensenhandel gaan, witwassen, criminelen die op een andere manier actief zijn. Dat hebben we het afgelopen jaren aangepakt, dit jaar gaan we dat verbeteren door veel meer met andere diensten samen te werken.â

Samenwerking is volgens de burgemeester van groot belang en vaak ook cruciaal om ondermijning aan te pakken. âNeem nou illegaal gokken, we weten allemaal dat het gebeurt in de stad, maar illegaal gokken is een bevoegdheid die de Kansspelautoriteit moet aanpakken.â Als we goed samenwerken tussen deze autoriteit, de gemeente en politie, dan is er veel meer kans dat ik het kan aanpakken en oplossen.â

De criminaliteitscijfers van Hengelo waren het afgelopen jaar opnieuw gunstiger. Het aantal delicten is in 2019 met tien procent gedaald. De gemeente ziet op alle terreinen een terugloop. Een uitzondering daarop is het aantal winkeldiefstallen en digitale criminaliteit dat in omvang fors toeneemt. Dat laatste is vaak niet lokaal gebonden, dus alleen daarom is een goede en nauwe samenwerking tussen verschillende diensten, gemeenten noodzakelijk.

In de nieuwe aanpak wil de gemeente zich concentreren op een aantal sectoren, zoals horeca en detailhandel. Schelberg noemt als voorbeeld Shisha lounges, die de afgelopen jaar ook in Hengelos als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Inmiddels zijn er zeven in de stad. "Ik vind dat we er in Hengelo eigenlijk teveel hebben voor het aantal inwoners en ook bij het aantal kapperszaken kun je vraagtekens stellen," zegt hij.

Schelberg wil zorgen dat de ondermijnende wereld in Hengelo geen plek heeft. Dan gaat er ook om om de grote jongens op te sporen en aan te pakken. "Wat we net iets te vaak deden is dat we de alleen de signalen aanpakten en daar voldoende werk aan hadden." Volgens de burgemeester loop je dan achter de feiten aan. "Ik zou de grote jongeren eruit willen halen om te voorkomen dat we direct geschaad worden."

Dan gaat het ook over cybercrime. "Onze jeugd wordt daar rechtstreeks als geldezels voor gebruikt. Ik wil daar niet achteraan hobbelen. Ik wil zorgen dat die kinderen daar niet meer voor worden misbruikt. Ik wil voorkomen dat witwaspraktijken in de stad plaatsvinden."
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.