Verkeer
Stuur appje
Zoek

Drie Almeloërs Koninklijk onderscheiden, waarvan twee geridderd ‘Een kleine club, maar grootse daden’

EVM 20230426 Lintjesregen08 Almelo
Burgemeester Gerritsen met gehuldigden Meindert van der Woude, Gerrit Leus en Gerda Boertien
Beeld: Gemeente Almelo / Emiel Muijderman

Bij de lintjesregen op het stadhuis ontvangen drie Almeloërs een koninklijk onderscheiding voor hun waardevolle bijdrage in de samenleving. Daarmee is de Orde van Oranje-Nassau één lid en twee ridders rijker. “Je doet gewoon je werk, je staat er niet bij stil.”

Burgemeester Gerritsen deelt de lintjes uit voor uiteenlopende bijdragen: Het vertalen van tienduizenden Joodse grafstenen, het bergen van gecrashte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog of al 30 jaar lang vrijwilligerswerk doen bij het KWF. “U vormt weliswaar een kleine club, maar uw daden zijn heel groots. Het zijn uw uitzonderlijke, maatschappelijke prestaties die maken dat u een lintje verdient”, aldus de burgemeester.

'Een spannend jongensboek'

Volgens de burgemeester leest het levensverhaal van Gerrit Leus (71) als een spannend jongensboek. Voor zijn werk bij Leemans Speciaalwerken in Vriezenveen spoorde Leus sinds 1971 explosieven op en borg hij gecrashte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Daar is hij voor geridderd. “Jonge piloten en bemanningsleden vielen letterlijk neer voor onze vrijheid en u gaf hen hun geschiedenis terug. De restanten van de bemanning maakten diepe indruk: ‘Het zijn allemaal mensen’, zei u eens”, vertelt de burgemeester.

In totaal heeft Leus meer dan 200 bommen gedemonteerd. Ondanks dat Leus met pensioen is, staat hij nog altijd klaar wanneer de plicht roept. Hij is nog steeds van belang bij het opsporen en veiligstellen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Hij zorgt al meer dan vijftig jaar voor een veiliger Nederland zegt de burgemeester in zijn speech. Voor de bescheiden Leus is het de normaalste zaak van de wereld: “Je doet gewoon je werk, je staat er niet bij stil.”

20230426 Gerrit Leus lintjesregen
Gerrit Leus is meer dan vijftig jaar specialist in het bergen van Tweede Wereldoorlog vliegtuigen en het demonteren van bommen
Beeld: 1Twente / Inger Bosman

‘Stilzitten geen optie’

Maar liefst elf mensen vinden dat Almeloër Gerda Boertien (55) een lintje verdient en stuurden daarvoor een brief. En aan dat verzoek is gehoor gegeven door de koning: Boertien werd toegelaten tot de Orde. Dat komt onder andere door haar vrijwilligerswerk bij het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en bij Alma Inloopershuis, een centrum voor leven met en na kanker. Stilzitten is geen optie.

Bij het KWF is Boertien al meer dan dertig jaar vrijwilliger en heeft ze bijna alle functies vervuld: van hoofdbestuurdslid tot voorzitter van het Almelose collecteteam. Bij het Alma Inloopershuis is ze Iedere woensdagmiddag aanwezig en mensen komen juist op die dag naar het huis om met haar te spreken.

“Het is moeilijk om te bevatten, een bijzonder gevoel”

De burgemeester zegt in zijn speech over Boertien dat ze altijd kansen ziet om stadgenoten te motiveren en anderen zover krijgt het beste uit zichzelf te halen. “U bent een groot voorbeeld en heeft het hart op de juiste plek”, aldus burgemeester Gerritsen. Boertien zag de onderscheiding niet aankomen: “Het is moeilijk om te bevatten, een bijzonder gevoel.”

20230426 Gerda Boertien
Gerda Boertien doet al meer dan dertig jaar vrijwilligerswerk
Beeld: 1Twente / Inger Bosman

'Onschatbare waarde’

“Een man van onschatbare waarde in de Joodse gemeenschap in Almelo, maar ook voor alle Joodse families over de hele wereld.” Zo begint de speech over geridderde Meindert van der Woude (86). Als lid van de protestantse kerk en als expert in Hebreeuws, ontcijferde hij vele Joodse grafstenen door heel Nederland. De reden erachter is dat mensen over de hele wereld hun voorouders kunnen opsporen.

“Na 30.000 grafstenen, stopte ik met tellen”

“Een graf verbindt mensen met hun voorouders. Het is de band met het verleden. Door uw werk blijven mensen in herinnering. Door de overledenen te kennen, is het mogelijk hun levensverhalen te construeren en daarmee de geschiedenis dichterbij te brengen”, aldus de burgemeester. Inmiddels heeft Van der Woude tienduizenden grafstenen ontcijferd. Hoeveel het er precies zijn, kan hij niet zeggen: “Na 30.000 grafstenen, stopte ik met tellen.”

PXL 20230426 083412732 PORTRAIT
Meindert van der Woude heeft in tien jaar tijd tienduizenden Hebreeuwse grafstenen ontcijferd
Beeld: 1Twente / Inger Bosman
icon_main_info_white_glyph

Lintjesregen

Elk jaar ontvangen inwoners van Almelo die buitengewone prestaties hebben geleverd voor de samenleving, een Koninklijke onderscheiding bij de lintjesregen. Dat vindt altijd landelijk de dag voor Koningsdag plaats. Inwoners van elke gemeente worden aangedragen door hun familieleden of door mensen uit de omgeving. Er zijn zes gradaties, maar de meest voorkomende zijn lid en ridder. Levert iemand een bijzondere bijdrage op lokaal niveau, dan wordt diegene lid. Levert iemand een bijzondere bijdrage op regionaal of landelijk niveau, dan wordt hij of zij geridderd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.