Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twents stel zorgt voor doorbraak in toeslagenschandaal: rechter stelt Staat aansprakelijk voor schade

20230425 Vrouwe Justitia Rechtbank Rechter Rechtspraak Pixabay
Beeld: Pixabay

Tienduizenden slachtoffers van het toeslagenschandaal strijden al jaren voor gerechtigheid. Maar de afhandeling van de schade komt na een eerste compensatie van 30.000 euro maar niet op gang en kan in sommige gevallen nog tot 2030 duren. Daarom spanden de Nijverdalse Renate Wolbers en haar partner Jeroen Wolterink een zaak tegen de Staat aan. Ze vinden dat er haast moet worden gemaakt. Deze dinsdagmiddag stelde de civiele rechter in Almelo het stel in het gelijk.

Het is in het veelbesproken toeslagenschandaal de eerste keer dat slachtoffers op deze manier hun recht halen. De Staat heeft van 2008 tot en met 2015 onrechtmatig gehandeld in de zaak van de Nijverdallers, stelt de rechter. RTV Oost meldt dat zij in tranen aanhoorden hoe de rechtbank de Staat aansprakelijk stelt voor de schade het stel opliep als gevolg van de toeslagenaffaire.

Zes soortgelijke zaken

Daarmee lijkt deze uitspraak een doorbraak in het schandaal, aangezien alle slachtoffers met dezelfde omstandigheden nu ook een zaak kunnen aanspannen en om dezelfde behandeling als de Nijverdallers kunnen vragen. In totaal zijn er zes soortgelijke zaken tegen de staat aangespannen, in drie van deze zaken staat Spiertz Advocaten, net als in het geval van Wolbers en Wolterink, de slachtoffers bij. Woensdag volgt de uitspraak in Rotterdam, later in Breda en Assen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.