Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lokaal Hengelo: 'Geef winst Twence terug aan inwoner door verlaging afvalstoffenheffing'

20230424 Twence Foto Henkten Harkel
De veertien Twentse gemeenten krijgen ruim 16 miljoen euro van afvalverwerker Twence. Het bedrijf boekte vorig jaar 32,5 miljoen euro winst en keert de helft uit aan de aandeelhoudende gemeenten.
Beeld: Henk ten Harkel

Als het aan Lokaal Hengelo ligt, dan vloeit de meevaller die de gemeente Hengelo van afvalverwerker Twence ontvangt, zo'n 1,3 miljoen, terug naar de inwoners van stad door de afvalstoffenheffing te verlagen. Vrijdag werd bekend dat Twence vorig jaar 32,5 miljoen euro winst heeft geboekt en daarvan de helft uitkeert aan de aandeelhoudende gemeenten.

1,3 miljoen

Vooral de hoge energieprijzen dreven de winst van Twence flink op. De gemeente Hengelo ontvangt dit jaar iets meer dan 2 miljoen euro. Dat is 1.287.000 euro meer dan begroot. In een brief aan de gemeenteraad doet het college zelf ook het voorstel om extra winst weer terug te laten vloeien naar de inwoner en denkt daarbij vooral aan initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Dat laatste vindt Lokaal Hengelo-raadslid Glenn Dedecker geen goed idee.

De fractievoorzitter wijst op de afvalverwerking in Hengelo dat een kostendekkend systeem is. Alle kosten worden gedekt door de afvalstoffenheffing die de inwoner betaalt. "De afgelopen jaren was er een tariefsverhoging, omdat gezegd werd dat de kosten omhoog gaan. Als er nu winst wordt gemaakt, dan betekent het dat wij teveel hebben betaald."

Dertig euro

"Als we 1.3 miljoen euro meer terugkrijgen, laat het dan teruggaan waar het vandaan komt. Dat is namelijk de portemonnee van de inwoner. We hebben 40.000 huishoudens in Hengelo. Geef ze gewoon dertig euro terug op vermindering van de afvalstoffenheffing. Ga dan niet een soort duurzaamheidsoefening doen.” Het college wil de meevaller van Twence bespreken met de gemeenteraad bij de zomernota en wijst daarbij op voorhand wel op de grote financiële opgaven waar de gemeente mee te maken krijgt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.