Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse gemeenten delen mee in miljoenenwinst op energiemarkt, Enschede profiteert het meest

20230424 Twence Foto Henkten Harkel
Afvalverwerkingsbedrijf Twence
Beeld: Henk ten Harkel

De veertien Twentse gemeenten krijgen ruim 16 miljoen euro van afvalverwerker Twence. Het bedrijf boekte vorig jaar 32,5 miljoen euro winst en keert de helft uit aan de aandeelhoudende gemeenten. Vooral de hoge energieprijzen dreven de winst flink op.

Naast de Twentse gemeenten is ook de gemeente Berkelland aandeelhouder. Het bedrag wordt verdeeld aan de hand van hoeveel aandelen iedere gemeente heeft. De gemeente Enschede profiteert het meest van de winst (24,9 procent), gevolgd door Hengelo (12,44 procent) en Almelo (11,19 procent).

Meer dan doelstelling

Afvalverwerker Twence levert onder meer warmte voor stadsverwarming, stoom voor nabijgelegen bedrijven en elektriciteit aan het openbare elektriciteitsnet. Op al deze gebieden boekte het bedrijf in 2022 winst.

Het bedrijf had 13,2 miljoen winst als doelstelling voor 2022, maar ging daar dus flink overheen. 'Het is ook niet onze verwachting dat de hoge winst een structureel karakter heeft' staat in het jaarverslag.

100.000 woningen

Het bedrijf investeert de andere helft van de winst in 'het verduurzamen van de regio'. De ambitie is om 100.000 huizen aan te sluiten om een duurzaam warmtenet, waarbij het bedrijf niet-herbruikbaar afval gebruikt om het water op temperatuur te brengen.

"Er is potentie om de hele regio zeer duurzaam te maken", zegt Twence-directeur Marc Kapteijn. "Hengelo, Borne, misschien zelfs Almelo. Hengelo kan op relatief korte termijn. In 2030 of 2035 zou je die honderdduizend woningen aangesloten kunnen hebben."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.