Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stedelijk Museum Almelo herdenkt met rokken en Musserts stoel de Almelose bevrijding

20230424 Stedelijk Museum Almelo
In de serre is de mini-expo tien dagen te bezoeken
Beeld: Stedelijk Museum Almelo / eigen foto

Kleurrijke bevrijdingsrokken, de stoel van Anton Mussert en een verslag over de Almelose bevrijding van een medewerker van Bendien Smits. Deze spullen vind je vanaf vrijdag 28 april in de serre van het Stedelijk Museum Almelo. De mini-tentoonstelling staat in het teken van de bevrijding én van de verjaardag van koning Willem-Alexander.

De pronkstukken van de tentoonstelling zijn de bevrijdingsrokken, zegt directrice Sigrid Ivo: “Het mooiste zijn die bevrijdingsrokken, dat was een landelijke oproep.” De mini-tentoonstelling is tien dagen te bekijken.

De bevrijdingsrok

Verzetsheldin Mies Boissevain uit Amsterdam had na de bevrijding een landelijke oproep gedaan om rokken te maken uit verschillende lapjes textiel. Voor de drager hadden die lapjes stof een symbolische waarde, zoals stukken van kleding van in de oorlog overleden familieleden. Ook werden er initialen op geborduurd. In de serre van het museum staan twee originele rokken met vooral de kleuren rood, wit, blauw en oranje.

Nationale bevrijdingsrok Stedelijk Museum Almelo
Een bevrijdingsrok
Beeld: Stedelijk Museum Almelo / eigen foto

Anton Musserts stoel

Iets minder kleurrijk dan de bevrijdingsrokken is de kantoorstoel van NSB-leider Anton Mussert. Vrijwilliger van het museum Frans de Graaff vertelt waarom de stoel zo bijzonder is: “Mussert voelde het einde van de oorlog naderen en ging dichter bij Duitsland wonen zodat hij makkelijk kon vluchten. Hij moest voorzichtig zijn, zijn leven was niet zeker. Daarom sliep hij elke avond in een andere woning die hij had ingenomen. Aan het Bellinckhof deed Mussert zijn zaken vanuit die stoel. Twee dagen voordat Almelo werd bevrijd, vluchtte Mussert.”

Wat er nog meer te zien is

Naast de bevrijdingsrokken en de stoel van Mussert, zijn er verschillende stukken te zien uit eigen depot van het museum. In de serre is een verslag te lezen van een medewerker van Bendien Smits, een grote textielfabrikant. Hij beschrijft de Almelose bevrijding van dag tot dag. Daarnaast hangen er insignes van Canadese militairen en andere spullen die te maken hebben met de oorlog in Almelo.

icon_main_info_white_glyph

Info mini-expo

De mini-expositie over Konings- en Bevrijdingsdag begint op 28 april en duurt tot en met 7 mei. Het Stedelijk Museum is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.