Hengelo

Overlast door asbestsanering bij Hogeschool Tio

Asbestsanering in het pand van Hogeschool Tio aan de Julianalaan veroorzaakt overlast bij omwonenden van de school. De afgelopen week zijn de werkzaamheden op de zolder van het gebouw gestart. Met name de afzuiginstallaties die de lucht filteren en 24 uur per dag volop draaien, zorgen voor hinder bij bewoners van aangrenzende woningen.Â

456830 IMG 9685
"Die blazers staan de hele dag aan, ook in het weekend, een maand lang. Knettergek word je ervan. In het begin was het écht erg. Zelfs m'n kinderen hadden slapeloze nachten," zegt één van de bewoners in de wijk. "Ze hadden eerst onderzoek moeten doen voordat ze begonnen. Het is écht onaangenaam. Door de corona moet je al thuisblijven en dan zit je ook nog de gehele dag in de herrie. Om gek van te worden."

Zowel bij de school als bij de gemeente Hengelo zijn klachten binnengekomen over geluidsoverlast dat de asbestsanering veroorzaakt. Hogeschool Tio zegt de klachten serieus te nemen en heeft de buurt vrijdag via een brief geïnformeerd over de maatregelen die inmiddels zijn genomen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo is het dak ingepakt in plastic, waardoor de machines niet op volle kracht hoeven te werken. "Vier ventilatoren hebben we van dempers voorzien en daarnaast is één van de ventilatoren naar binnen verplaatst. Dit heeft tot vermindering van het geluid geleid, zegt vestigingsmanager Maurice Krabbenborg in de brief.

Bij enkele bewoners bestond de angst dat er asbestdeeltjes naar buiten worden geblazen, maar dat is volgens Krabbenborg niet het geval. "De ventilatoren zijn voorzien van filters, waardoor de naar buiten geblazen lucht gegarandeerd schoon en veilig is." Bewoners zeggen ondanks de maatregelen die zijn genomen nog steeds overlast te ervaren. "Het geluid is een stuk zachter nu. Je hoort het nog wel."

Onlangs werd tijdens een inspectie in het gebouw asbest aangetroffen op zolder, een gebied dat niet voor publiek toegankelijk is. Hogeschool Tio heeft daarop onmiddellijk een asbestinventarisatieonderzoek laten doen door een ingenieursbureau en is besloten om de asbest per direct te verwijderen. De werkzaamheden gaan naar verwachting een maand duren.

De directie van de school liet in de week dat de werkzaamheden zijn begonnen de buurt al weten dat de werkzaamheden gepaard gaan met geluidsoverlast. "Om de asbest te verwijderen moet op de bovenetage een onderdruk worden gerealiseerd. Daarvoor is het nodig om ventilatoren 24 uur per dag te laten draaien."