Hengelo

Herdenking april-meistaking via online video’s

De landelijke herdenking van de april-meistakingen van 1943 wordt dit jaar via online videoâs herdacht. Door de coronacrisis gaat de geplande herdenking in Hengelo niet door. Vanaf zondag 3 mei staan er videoâs van verschillende sprekers online, onder hen ministers Schouten (landbouw), Bijleveld (defensie) en burgemeester van Hengelo Sander Schelberg.

458366 staking
De herdenking stond gepland voor 3 mei in de Burgerzaal van het stadhuis van Hengelo. Door de corona-maatregelen kon dit niet doorgaan. Om toch stil te staan bij de stakingen, heeft de organisatie er voor gekozen om videoâs op de website te zetten. Op de website staan filmpjes van onder andere minister Carola Schouten (landbouw), minister Ank Bijleveld (defensie), Liesbeth van der Horst van het Verzetsmuseum Amsterdam en burgemeester Sander Schelberg van Hengelo.

De April-meistakingen was een grote stakingsgolf die werd georganiseerd in het voorjaar van 1943. De aanleiding van de staking was de Duitse aankondiging dat 200.000 Nederlandse militairen werden opgeroepen voor dwangarbeid in Duitsland. De staking begon bij Stork in Hengelo. Tijdens de staking vielen 175 doden en ruim 400 gewonden.

De videoâs zijn te bekijken op de website van Stichting Landelijke Herdenking April-meistakingen 1943.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.