Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose vrouwen achter demonstratie op Van Heekplein Enschede

461236 461211 HKEB9336 2020 08 29 004135 1

Het demonstratievuur is vanuit de VS overgeslagen naar Nederland. Morgen staat er een betoging op het Enschedese Van Heek Plein op de rol. Vraag is of dat, na Amsterdam en Rotterdam, wel mag. Lunadia Pereira Fernandes (20), een van de organisatoren, was donderdag te gast bij 1Twente Vandaag. Net als medeorganisator Sterre Ziel (23) komt zij uit Hengelo.Lees verder onder de video

Naar verluid wordt pas vrijdag rond de klok van vier uur bekend of het licht definitief op groen staat voor de demonstratie. Als er op dat moment meer dan vijfhonderd mensen aanwezig zijn, wordt het evenement afgeblazen. Voor Pereira Fernandes doet dat aan de noodzaak niets af.

Je bent er altijd mee bezig

Nederland is meer dan de Randstad. Het speelt zich niet allemaal daar af, ook racisme niet. Ze spreekt uit eigen ervaring. Als ik kleren ga kopen, loopt er altijd iemand stiekem achter me aan om te kijken of ik niets meeneem. Altijd vraag ik me af: doe ik mijn hoody op als ik naar buiten, draag ik mijn eigen haar of net haar, om het wat gemakkelijker te maken om naar te kijken. Ga ik met vrienden op bepaalde plekken zitten of niet.

Genoeg

Racisme is iets wat je voelt, stelde Pereira Fernandes. Dat is heel lastig in te voelen als je het niet zelf meemaakt. Voor haar is de maat vol. De wereld is gecreëerd voor de witte man. Maar wij domineren de cultuur en hebben hem alles gegeven. Het is genoeg geweest.

Maximaal vijfhonderd

Pereira Fernandes en mede-organisator en vriendin Sterre Ziel hebben met de burgemeester gesproken over de demonstratie. Maar het is lastig. We moeten garanderen dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden en er mogen maximaal vijfhonderd mensen meedoen. De organisator deed een dringende oproep aan mensen die deel willen nemen om zich daar aan te houden. Maar ze ziet juist in Twente, waar het om minder grote aantallen mensen gaat en waar de discussie niet zo hoog is opgelopen, mogelijkheden. Ik had jullie het liefst allemaal gehad, maar dat kan nu niet. We moeten denken aan de gezondheid.

Vandaag doen we verslag van de demonstratie. Live in 1Twente Vandaag, waar we rond vijf uur verslag doen van het begin, later op de avond met een uitgebreidere reportage.

Foto: Lunadia Pereira Fernandes: Ik ben niet van de spotlights, maar het is genoeg geweest. Foto: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.