Hengelo

VIDEO: Buxusmot vernietigt alle buxussen op Oude Algemene Begraafplaats

De buxusmot zorgt voor een ware kaalslag in Nederland. Ook in Twente richt deze veelvraat de laatste jaren veel schade aan. Op de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat in Hengelo heeft de rups in twee jaar tijd alle buxussen kaalgevreten. De dode planten worden binnenkort allemaal verwijderd en later dit jaar vervangen door taxus.Leo Schoolkate, bestuurslid van de Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud (VGO) en groendeskundige is al meer dan dertig jaar vrijwilliger bij de stichting. âIn die tijd stonden er al oude buxushagen op de begraafplaatsâ, zegt hij. âHelaas moeten we nu constateren dat alle buxussen verloren zijn door aantasting van de buxusmot.â

âDe buxus is al geruime tijd problematisch in Nederland. Eerst was het met name een schimmel die overal voor problemen zorgde. Die schimmel is de begraafplaats bespaard gebleven. Sinds een jaar of twee hebben we echter te maken met de buxusmot en die heeft er in een tijdsbestek van twee jaar voor gezorgd dat alle oude buxushagen verloren zijn gegaan. â De voorbereidingen voor het vervangen van planten zijn in volle gang. Dat gaat in nauw overleg met de gemeente Hengelo die eigenaar van de oude begraafplaats is. Binnen drie weken wordt gestart met het verwijderen van de dode buxushagen.

De herplant is een omvangrijke operatie, waarbij eerst de grond onder handen genomen moet worden. âHet meeste werk en de meeste kosten gaan zitten in de grondverbeteringâ, zegt Schoolkate. âAlleen nieuwe planten plaatsen heeft geen zin, je zult ook iets aan de bodem moeten doen.â Dat werk zal de komende maanden gebeuren. De nieuwe planten kunnen dan rond de herfst in de grond worden gezet. Wat de exacte kosten zijn van het vervangen van alle struiken en de grondverbetering, dat is volgens een woordvoerder van de gemeente niet te zeggen. Na het verwijderen van de dode struiken gaat Gildebor samen met de VGO kijken waar de beplanting gaat terugkeren en waar niet.

Buxussen komen niet meer terug langs de graven en de laan van de begraafplaats. Er is in een eerder stadium al onderzocht welke planten een goed alternatief zijn, waaronder taxus en Japanse hulst. Uiteindelijk is er gekozen voor taxus, een groenblijver die een mooie dichte heg vormt.

Schoolkate is ervan overtuigd dat de taxus een goede vervanger is voor de buxus. Hij wijst naar een stukje groen op de begraafplaats, waar al taxus staat. âWe hebben dit al een aantal jaren geleden aangeplant en het wil hier goed groeien."
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.