Enschede

Dit zijn de genomineerden voor de Hengelose Pers- en Publieksprijs 2019 - 2020

Bepaal ook mee wie de winnaar wordt van de Hengelose Pers- en Publieksprijs 2019 - 2020? De prijs, een initiatief van Radio Hengelo TV / 1 Twente Hengelo en Twentsche Courant Tubantia, gaat naar een persoon, bedrijf, instelling of club die Hengelo met een initiatief of prestatie op een aansprekende, positieve manier op de kaart heeft gezet. Stemmen op de zeven genomineerden kan online tot 18 juni. De winnaar van de persprijs wordt bekend gemaakt op maandag 22 juni in Metropool. Publiek mag in verband met de coronarichtlijnen (maximaal 30 mensen binnen) niet aanwezig zijn bij de uitreiking.Â


De genomineerden


September, touwtrekkers Oele

Het was vorig jaar voor het eerst dat de Oeler touwtrekkers als hofleverancier van een touwtrekploeg Nederland mochten vertegenwoordigen bij een EK, dat in Dublin werd gehouden. De manschappen met Wim Morskieft als bondscoach kwamen uit in de klasse 560 kilo en behaalde een knappe vijfde plek. Het jeugdelftal zette eerder het NK op naam. In 2018 maakten vijf Oeler touwtrekkers deel uit van de Nederlandse jeugdselectie bij het WK touwtrekken in Zuid-Afrika. De ploeg ging met de bronzen plak aan de haal.

Oktober, SkateLAB

Er was een lange adem voor nodig, maar door vasthoudendheid van Marko Matic en Tjeerd Derkink werd na tien jaar praten een skatebaan aangelegd op het Industrieplein. SkateLAB noemt het âde best gesmeerde baan van ons landâ. Nine Yards uit Breda bouwde die. Wie een âollieâ of âkickflipâ wil maken kan daar terecht. Het is de âplace to beâ voor alle skaters in de stad en voorziet daarmee in een duidelijke behoefte. âEen unieke baan op een unieke plekâ, hoor je jeugdigen zeggen.

November, Welbions

De corporatie liet in de Hengelose Es Noord duurzame sociale huurwoningen en koopwoningen bouwen. De flatwoningen werden gerenoveerd. De wijk onderging een metamorfose en kreeg veel nieuwe bewoners die blij zijn met hun nieuwe behuizing. Voorheen was de buurt eenzijdig samengesteld en werd beschouwd als minder. De corporatie investeerde ruim 40 miljoen in dit project. De woningcorporatie wilde âmet ingrepen meer diversiteitâ in dit deel van de wijk. Zo werd de wijk opnieuw opgebouwd.

December, Parochiebestuur De Goede Herder/Moeder Teresakerk

Een grote brand in juli verwoestte de Moeder Teresakerk. Sloop was het enige alternatief dat nog restte. Dus vloeiden er tranen. De brand ontstond door een technisch probleem in de stroomvoorziening. De kerkgangers vonden tijdelijk onderdak in de Esreinschool en later konden zij terecht in de Bethelkerk. De parochianen van de Goede Herder toonden enorme veerkracht om snel weer een nieuwe kerk in te richten. De gemeenschap was niet gebroken, maar juist daadkrachtig om in een andere kerk een nieuwe periode in te gaan.

Januari, Erwin Kwakman, exploitant Café de Cactus

Erwin Kwakman van café De Cactus aan de Pastoriestraat, presteert het om op âhet kleinste podium van Twenteâ pakweg 250 muziekoptredens per jaar te verzorgen. Daarmee behoort De Cactus, als recordhouder concerten, inmiddels tot één van de grotere podia. Kwakman weet het maximale uit zijn zaak te halen. Hij maakt veel mensen in en buiten Hengelo enthousiast en blij maakt met zijn organisatie en is daarmee een voorbeeld voor andere ondernemers in Hengelo. Niet kniezen, maar doorpakken!

Februari, Carnaval

Stichting Stadserf Carnaval Hengelo is niet te missen in de stad. Vele duizenden mensen uit de regio bezoeken jaarlijks één van de optochten van de stichting die daarmee een aansprekende bijdrage levert aan de evenementenkalender van Hengelo. Het motto van voorzitter Erwin Leis is: âVoor en door Hengelo!â Een lange keten van praalwagens, loopgroepen, eenlingen en muziekmakers zal nog tot in lengte van jaren door de stad trekken.

Maart, spoorfietsen

Een groep rond Jurriaan Knol bedacht een plan om het spoortraject over pakweg 2 kilometer langs onder meer de Waarbeeksluis, dat daar zonder doel lag, te gebruiken voor uitjes met speciale spoorfietsen en pomplorries. Nu ligt er een opgeknapte spoorbaan met een halte plus stalling bij het FBK Stadion. Het keerpunt ligt bij de boerenpleisterplaats Het Plukreef in Twekkelo. Al met al een mooi toeristisch project, een toeristisch pareltje tussen stad en natuur. Dit jaar wordt op liefst 7000 bezoekers gerekend.

Samenwerking

Hengeloos Peil is een samenwerking van De Twentsche Courant Tubantia, Radio Hengelo TV, poppodium Metropool en de Schouwburg Hengelo.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.