Verkeer
Weer
Zoek

Wat doen met gekreukelde blikjes? Kamervragen PVV over 'betuttelende maatregel' na straatpraat in Enschede

Van straatpraat naar Kamervragen. De landelijke fractie van de PVV wil van staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat weten wat zij gaat doen om te voorkomen dat lege frisdrankblikjes kreukelen of door het automaat in de supermarkt geweigerd worden. Aanleiding voor de Kamervragen is een reportage van 1Twente waarin Enschedeërs wordt gevraagd naar hun eerste ervaringen met het statiegeld op blikjes.

De nieuwe maatregel, die deze maand is ingevoerd, moet er toe leiden dat er minder blikjes als zwerfafval in de natuur belanden en dat er meer blikjes worden gerecycled. Bovenop de verkoopprijs van blikjes frisdrank wordt 15 cent statiegeld gerekend, die de consument terugkrijgt als het lege blikje weer wordt ingeleverd.

Twijfels bij inwoners

Maar tijdens een rondgang door de binnenstad van Enschede reageren niet alle ondervraagden enthousiast op de nieuwe maatregel voor de camera van 1Twente. "Iedereen gooit het weg of ze maken een deuk erin, dus ik denk niet dat het zo goed gaat werken", zegt een jongen. Een vrouw die het rondzwervende afval opraapt zegt nog weinig verschil te merken en houdt aan het einde van de dag nog altijd een zakje vol blikjes over. Anderen zijn in principe voorstander van de statiegeldmaatregel, maar vragen zich af of het beoogde effect bereikt zal worden.

Omsmelten bij fabrieken

PVV-Kamerlid Barry Madlener vraagt zich af hoe de minister denkt over de twijfels van inwoners bij de uitvoerbaarheid van de statiegeldmaatregel en of blikjes die kreukels bevatten nog ingeleverd kunnen worden. 'Zo nee, waar denkt u dat de blikjes dan terecht komen en hoe denkt u kreukels te kunnen voorkomen?'

20230414 statiegeld voxpop Enschede
Lees ook
Leveren Enschedeërs hun statiegeldblikjes in? 'Iedereen deukt ze in, het gaat niet werken'

Madlener laat in de Kamervragen doorschemeren dat de PVV de oplossing ziet in meer of betere handhaving op overtredingen (het weggooien van blikjes) in plaats van meer regelgeving. 'Bent u bereid om deze betuttelende maatregel terug te draaien en de blikjes eenvoudig via magnetisme uit de afvalstroom te sorteren om deze vervolgens te laten omsmelten bij metaalfabrieken?'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.