Hengelo

Lambertusbasiliek baadt straks in feeëriek licht

De Lambertusbasiliek gaat er vanaf dit najaar heel anders uitzien. Dit dankzij het lichtontwerp van het bureau New Urban View uit Amersfoort. De nieuwe verlichting gaat niet alleen van buiten het gebouw aanlichten, maar ook de glas in lood ramen van binnenuit. De basiliek wordt zo uitgelicht dat het deelneemt aan de omgeving én rust uitstraalt. Geen grote spots die de kerk aanlichten, maar de kerk als middelpunt.

462716 0167db1f 1abe 4818 946d c741ebbf8f30 thumb840
âLicht is een prachtige manier om de binnenstad aantrekkelijker te makenâ, aldus Peter van Marle bij gemeente Hengelo verantwoordelijk voor de openbare verlichting. âEr ligt een compleet lichtplan vanaf het Industrieplein tot aan het Wetplein, er is een lichtvisie voor het centrum. Dat levert een fantastische sfeervolle bijdrage aan de aantrekkelijke binnenstadâ.

Het verlichten van de Lambertusbasiliek is onderdeel van een groter geheel. "De manier waarop de Lambertusbasiliek wordt uitgelicht past goed in de lichtvisie die de gemeente Hengelo heeft voor een aantrekkelijke binnenstadâ. Als straks de Lambertuspassage is gesloopt, wordt de basiliek nog meer een middelpunt in de binnenstad. "Overdag en âs avondsâ, aldus Van Marle. En de Lambertusbasiliek is niet het laatste project. Van Marle: "Het evenementenplein wordt straks voorzien van prachtige verlichting én dat wordt heel spectaculair. Met evenementen kan de straatverlichting bijvoorbeeld meegaan in de lichtshow van een lichttechnicus, dat is vrij uniek. En om het af te maken zullen er onderdelen van het stadhuis worden meegenomen in de verlichtingsplannen."

Ook de omgeving is een aandachtspunt, denk aan verduurzaming en het terugdringen van lichthinder en lichtvervuiling. "Waar tot voor kort grote schijnwerpers van 2000 watt per stuk op palen de basiliek aanlichten, daar gaan we nu met subtiele verlichting werken. Het voordeel van de nieuwe verlichting is dat het gebouw wordt verlicht en niet zoals voorheen de omgeving en hemel boven de basiliek."

Als iedereen akkoord is, dan start in september de uitvoering. In november staat de basiliek dan subtiel te stralen in het licht. Dan is het bijvoorbeeld ook mogelijk om, net als bij de verlichting in de Pastoriestraat, het Marktplein, Industrieplein, Burgemeester Jansenplein, Enschedesestraat, Drienerstraat en de Langestraat op feestelijke momenten de verlichting van kleur te veranderen.

Afbeelding: New Urban View