Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Hengelose kunstenaar zoekt Italiaanse textielarbeiders

462894 renata defrankrijker 2020 08 29 003903 1

Renata de Frankrijker is voor haar kunstproject Historie en Textiel op zoek naar Italiaanse mannen en vrouwen die gewerkt hebben in de Twentse textielindustrie. De Hengelose kunstenaar wil hen interviewen voor een bijzondere documentaire. Ik heb inmiddels drie mannen gevonden en één van hen heb ik nét voor de coronacrisis uitbrak kunnen interviewen. De zoektocht en de opnames moeten nu wel enige vaart krijgen, omdat de presentatie in november of december is gepland.

Hoewel haar achternaam anders doet vermoeden heeft Renate de Frankrijker geen Frans, maar Italiaans bloed: Mijn moeder kwam in de jaren zestig naar Nederland om haar broer Luciano in Utrecht te bezoeken. Uiteindelijk is ze hier gebleven en met mijn vader getrouwd.

Tijdens haar opleiding aan de kunstacademie in Utrecht koos De Frankrijker voor de richting Modevormgeving, vandaar haar interesse in de Twentse textielindustrie: Ik bevraag de mensen die ik interview hoe het voor hen was om te werken in de textiel, hoe ze in het begin communiceerden, of ze zich thuis voelden in Nederland en of ze vaak terugverlangden naar hun moederland? Ik wil tenslotte weten hoe het nu, zo n zestig jaar later, met hen gaat.
De verzamelde beelden en foto s vormen samen een kunstwerk dat vanaf dit najaar in Perron1 in Delden te zien is. Hebt u zelf in de textielindustrie gewerkt of kent u Italiaanse werknemers uit de jaren zestig, dan kunt u contact opnemen via onderstaande gegevens. De Frankrijker kan u dan ook meer vertellen over het project.
Info: [email protected] / tel. 06 57365536
Renata de Frankrijker was maandag 29 juni te horen in de dagelijkse nieuwsshow 1Twente Vandaag. Hieronder het volledig interview.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.