Hengelo

Gemeenteraad stelt kaders vast voor marktplein, droomfase met de stad kan nu beginnen

De gemeenteraad van Hengelo heeft donderdagavond de kaders vastgesteld om te komen tot een nieuw marktplein. Het voorstel werd unaniem aangenomen. Daarmee kan het participatietraject, waarin zoveel mogelijk inwoners mogen meedenken, officieel beginnen. Na twee politieke markten lagen er flink wat amendementen op tafel voor aanpassingen van het kaderdocument. Een groot deel daarvan haalde het niet.Â

463171 marktplein2
Han Daals van BurgerBelangen vroeg zich af waarom er 'een stortvloed van amendementen' nodig was. Hij trok de conclusie dat de raad argwanend is over het proces en dat dit zou worden gevoed door het verleden dat meespeelt. Wiert Wiertsema van ProHengelo trok meteen fel van leer en vond dat Daals niet namens de raad moest spreken, maar alleen voor zichzelf.

BurgerBelangen liet weten uit te kijken naar een proces met de stad en de komst van een mooi marktplein. âWe geven het vandaag uit handen. Dat betekent dat de projectorganisatie het overneemt. Iedereen wil nu dat er eindelijk eens iets gebeurt.â PVV Hengelo zei blij te zijn dat de mouwen opgestroopt kunnen worden. "De tijd van praten is wat ons betreft voorbij. Het zou ons wel goed lijken om tot één ontwerp te komen en geen vier. Anders krijgen straks hetzelfde als het vorig proces,â zei raadslid Jan van der Sleen.

Diversiteit in het participatieproces werd gezien als een belangrijk punt door onder meer GroenLinks. De partij kwam met een amendement om dat aan te scherpen, zodat verschillende soorten mensen ook echt betrokken worden. PvdA Hengelo noemde het meteen een uitvoerbaar idee. âJe kan moeilijk mensen uit huizen slepen. Natuurlijk moet je mensen uitnodigen vanuit alle kanten, maar op een gegeven moment houdt het op. Als ik uw motie lees, dan houdt het niet op.â aldus Marie-José Luttikholt. De PvdA zei blij te zijn dat Rode Wouw nu écht aan de gang kan. Ook CDA Hengelo kijkt uit naar een bruisend proces dat leidt tot een bruisend plein. De partij vindt het belangrijk dat âde droomfaseâ voor iedereen toegankelijk is en iedereen moet kunnen meedoen.

De bereikbaarheid van het toekomstige marktplein was ook een punt van discussie. VVD Hengelo, voorstander van een bereikbare binnenstad, diende een amendement in voor een autoluw marktplein waar rekening gehouden moet worden met alle gebruikers, maar waar regulier parkeren uitgesloten is. Dit met uitzondering voor laden en lossen en de hulpdiensten. Seviye van Wier van LokaalHengelo benadrukte dat de belangrijkste toegangswegen tot het plein, de aders naar de binnenstad, zeker niet afgesloten moeten worden. Dit zou ondernemen in de stad tegenwerken.

Wethouder Bas van Wakeren was in eerste instantie niet van plan om veel te zeggen over de amendementen die werden besproken en de punten die door de partijen werden aangestipt. âWe hebber er uitvoerig over gesproken in twee politieke markten. De keuze is aan u, zei hij tegen de gemeenteraad.â Van Wakeren zei er alle vertrouwen in te hebben dat Rode Wouw en de inwoners er straks uitkomen.

Laatste wijziging: 03/07/20 10:45