Enschede

Twentse boeren doen aangifte tegen minister op politiebureau Hengelo

ENSCHEDE/HENGELO - Zoân vijftig Twentse boeren hebben vrijdag in Hengelo aangifte gedaan van dierenmishandeling en discriminatie tegen landbouwminister Carola Schouten. Ze zijn niet te spreken over de maatregelen die de minister wil doorvoeren om het stikstofprobleem aan te pakken.

Schouten wil eiwitrijk veevoer vanaf september verbieden, omdat dat volgens haar een snelle stikstofbesparing oplevert. Boeren zeggen dat dat ondoenlijk is. âEen boer voert niet voor niets zoveel eiwitâ, legt Derk Jan Lansink uit in Tubantia. Lansink voert vanuit Twente de strijd aan, zoals hij zelf zegt. âEen koe heeft eiwitrijk voer nodig om de spiermassa op peil te houden. Het is een topatleet, en zonder die eiwitten kan ze die topprestaties niet leveren. Als we gaan minderen, gaat dat lichaam tekorten ontwikkelen en dat ga je terugzien in de gezondheid van het dier of het kalf of in de kwaliteit van melk. De dieren worden zwakker, omdat ze een onderdeel van hun dieet missen.â

De boeren doen aangifte van twee zaken: dierenmishandeling, omdat met minder eiwitrijk voedsel de dieren slechter af zouden zijn, en discriminatie, omdat de sector weggezet wordt als dé vervuilende sector, terwijl er volgens de boeren sectoren zijn waarover de minister zich drukker zou moeten maken, zoals de luchtvaart en de zware industrie.

Vrijdagmiddag verzamelden boeren zich op de Brink in Hengelo om van daar naar het politiebureau te gaan en aangifte te doen. Ook in andere Twentse steden werd aangifte gedaan tegen de minister. De A1 werd vrijdag eveneens enige tijd geblokkeerd door boze boeren.
Foto: FDF Overijssel