Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bijeenkomst HO2Hengelo afgeblazen wegens angst voor corona

463441 bos 1 2020 08 29 003844 1

De bijeenkomst die Stichting HO2Hengelo (met als ondertitel Toekomstige woonvormen in Hengelo) maandag 6 juli s avonds zou houden in de Gieterij gaat niet door. De bestuursleden durven het niet aan, omdat corona nog altijd een reële dreiging vormt. HO2Hengelo is een stichting die zich sterk maakt voor een groenere en socialere stad. Eerste speerpunt is de bouw van een of meer woonflats met zogeheten verticale tuinen in de omgeving van het Hengelose centrum.

Voorzitter Jos Blokhuis vindt het jammer dat de bijeenkomst maandag niet doorgaat, maar snapt de overwegingen van zijn medebestuursleden wel: Ik ben met 63 jaar nog relatief jong, maar we zitten ook met 70-plussers in het bestuur en hoe meer mensen zich aanmeldden voor de bijeenkomst in de Gieterij hoe meer zij kriebels kregen. Vandaar dat we een paar dagen geleden besloten hebben om de boel te verplaatsen naar ergens in september.

De stichting wil de stad vergroenen. Maar dat willen toch zoveel clubjes? Je doelt misschien op Bos op het Plein, die de markt vol bomen wil zetten? Een mooi initiatief, ik volg hen ook op de voet. Ik vind echter dat zij te hard van stapel lopen. Wij zijn meer van de geleidelijke weg, maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde.

Dat is niet helemaal waar. Stichting HO2Hengelo wil véél meer. Blokzijl en de zijnen zijn van de integrale aanpak. Behalve veel groen willen ze bijvoorbeeld ook schone energie en aandacht voor wonen met zorg. Daarnaast willen we zelf controle houden op alles. Neem het warmtenet. Dat is een optie voor de Nijverheid, de wijk die de gemeente Hengelo straks als eerste van het gas af wil hebben. Maar er is nog zoveel onzeker wat het warmtenet betreft. Daarom gaan we voor zonne-energie en opslag van energie met behulp van waterstof. Dat hebben zelf in de hand.
Tijdens speciale infoavonden wil de stichting Hengeloërs bijpraten over hun plannen. De eerste avond, die nu dus verzet is naar september, zou gaan over het thema de nieuwe energiemix . Wat zijn de alternatieven voor gas? We hadden de nodige mooie sprekers over zonne-energie, windenergie, aqua-thermie, waterstof, powernesten, rio-thermie en e-glas. Hopelijk kunnen we die ook strikken als we in september alsnog een bijeenkomst houden.
Wordt vervolgd.
Op de foto een voorbeeld van een bosco verticale van de Italiaanse ontwerper Stefano Boeri. Hij heeft in Treviso, een Italiaanse stad van de grootte van Hengelo, dit soort woonvormen ontworpen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.