Verkeer
Stuur appje
Zoek

André Kerver ontmoet... : Enschedese topklarinettist verloor zicht en vond nieuwe muzikale diepgang

Tommy Wieringa was al eens bij hem te gast. Net als Aaltje van Zweden en A.L. Snijders. Enschedeër André Kerver - misschien wel de beste klarinettist van Nederland – ontmoet schrijvers van naam. Hij is gestart met een nieuwe serie ontmoetingen, waarin literatuur en muziek elkaar bekruisstuiven (bij deze hebben we dat woord maar gemunt).

Kerver is bezig aan een nieuwe serie ontmoetingen met schrijvers en dichters. Op 14 april - zaterdagmiddag - verwelkomt hij Kim ten Tusscher in de theaterzaal van Concordia. De Enschedese wordt gerekend tot de meest epische en duistere fantasy-schrijvers van Nederland.

Duister en licht

Die ontmoetingen met de literatuur zijn een zonzijde van een duistere episode in het leven van Kerver zelf. Letterlijk. De klassiek geschoolde - ook al Enschedese - musicus kampt al jaren met een oogaandoening. Een ramp. Partituren waren zijn houvast in het orkestrale geweld op alle podia waar hij speelde. En dat waren er veel; Kerver was jaren eerste klarinettist van het Orkest van het Oosten.

De langzaam valende duisternis achter zijn ogen betekende een einde van die carrière. Maar het opende volslagen nieuwe deuren. Kerver was altijd geïntrigeerd door geïmproviseerde muziek, maar had daar nooit tijd voor. “Mijn agenda was altijd vol. Nu was ‘ie ineens leeg.”

André Kerver
André Kerver werkt aan een theaterproductie waarin hij zijn verhaal vertelt: hoe een topklarinettist zijn zicht verloor en zijn carrière (en levensgeluk) een nieuwe wending en diepgang geeft.
Beeld: Ernst Bergboer

Elk nadeel hep z’n voordeel, oreerde ooit een groot filosoof. Dat indachtig zette Kerver de tering naar de nering en schakelde zijn netwerk in. Hij legde zich toe op improvisatie. En ontwikkelde nieuwe concepten, waaronder Kerver ontmoet.

“Ik krijg nu regelmatig van mensen terug dat de muziek anders, dieper, binnenkomt. Dat is wel heel mooi, natuurlijk.”

De klarinettist werkt inmiddels aan een theaterproductie waarin hij het verhaal van zijn oogziekte en de transformatie in zijn carrière vertelt. “Een verhaal met humor en zo”, zegt Kerver met een grijns. Er is al een regisseur in stelling gebracht. De productie moet in 2024/2025 op de planken staan.

icon_main_info_white_glyph

Kerver ontmoet… Kim ten Tusscher

Concordia, theaterzaal
Oude Markt 15, Enschede


zaterdag 15 april, 16:00 uur
15 euro

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.