Enschede

VIDEO | Twents koor afgeserveerd door Fonds voor Podiumkunsten

Daar zit je dan met je goede gedrag. Het professionele koor Consensus Vocalis, met Enschede als thuisbasis, diende een volgens directeur Francis Faas een prachtig plan in bij het Fonds voor de Podiumkunsten voor subsidie, maar werd achteloos afgeserveerd. Omdat het plan âniet goed genoegâ is. Faas heeft een verleden bij Muziekschool Hengelo.

465792 Knipsel 1
Een afwijzing kan natuurlijk altijd, maar het wordt merkwaardig als de 21 miljoen euro, die het Fonds voor de Podiumkunsten vorige week met gulle hand uitdeelde, vrijwel alleen maar in Amsterdam en de rest van de Randstad terechtkomt. âWe hebben onze aanvraag laten lezen door mensen die er verstand van hebben. Ik was er heel tevreden over. Ik vind het zuur dat we niets krijgen zoals zoveel gezelschappen in de provincie. Het is natuurlijk niet zo dat de kwaliteit alleen in het westen zitâ, aldus directeur Francis Faas, die in het verleden werkzaam was bij Muziekschool Hengelo.

Consensus Vocalis was overigens de enige club in Twente die een beroep deed op het fonds. Het professionele koor met zangers uit binnen- en buitenland werkt mee aan producties van de Nederlandse Reisopera, het voormalige Orkest van het Oosten, Mattheüs Passion, maar doet ook muziektheater. De zangers zijn ZZPâers die hun geld met zingen verdienen. Het koor heeft zoân 80 zangers beschikbaar die in allerlei samenstellingen optreden. Consensus vroeg drie ton voor vier jaar om betere producties te maken en de zangers beter te betalen.

âTeleurstellend dat we niets krijgen. Dus vier jaar niets hè. Dat betekent dat je instellingen als de onze mogelijkheden ontneemt om door te groeien. En dat je in de provincie leegloop krijgt van jong talent dat allemaal naar het westen trekt, omdat daar het geld is. Ik kan me niet voorstellen dat de minister dat wilâ, aldus Faas.

De algemeen directeur hoopt dat er nog potjes worden geopend, zodat ze verder kan met de ontwikkeling van het koor. âWe willen juist dat jonge makers met ons aan de slag gaan. Ik ga praten met het provinciebestuur.â Inzet van dat gesprek is het gezamenlijk optrekken naar de minister. âGeld moet regionaal worden verspreid, zodat je geen witte cultuurvlekken in de provincies krijgt.â