Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Vera Greutink heeft een eetbare tuin op 1000 vierkante meter

465885 eetbaretuin 2020 08 29 003722 1

Vera Greutink legde in 2016 haar eigen eetbare tuin aan. Al op haar twaalfde begon zij met het kweken van planten in de moestuin van haar ouders. Inmiddels is zij, maar ook de moestuin, gegroeid. In Twekkelo heeft ze, samen met haar man Remco, een moes-en bostuin op zo n 1000 vierkante meter.

Redactie | 1Twente

Voor het ontwerp van haar tuin werd Greutink geïnspireerd door de natuur. Het natuurlijke ecosysteem in ons klimaat is de bos. Als je niets doet met een stukje weiland wordt het na een aantal jaar bos , legt Greutink uit.

Lagen
Haar tuin heeft ze zelf ontworpen. Met het gedachte dat bijna alle planten eetbaar zijn en de bomen en planten elkaar beïnvloeden. Hiervoor heeft Greutink verschillende lagen aangelegd. Ik heb kruidlagen, struiklagen en boomlagen aangeplant , vertelt zij. En juist deze lagen zijn ingevuld met eetbare planten.

Stikstofbinder
Zij noemt de walnoot als voorbeeld. Rondom deze boom, die ooit de grootste in de tuin van Greutink en haar man moet worden, staan veel verschillende planten. Het lijkt een chaos. Maar dat is het juist niet. Zo staan er bijvoorbeeld muskaatsalie en lupine. Dat zijn twee goede bijenplanten en de lupine is daarnaast nog een hele goede stikstofbinder , aldus Greutink. Het stikstof zit in de wortels van de plant en wordt zo beschikbaar gemaakt voor andere planten. En stikstof is ontzettend belangrijk voor planten en bomen.

Boek
Haar kennis uit de afgelopen jaar heeft Greutink samengevat in een boek. Want Greutink wil een boodschap kwijt. Ze wil dat mensen meer nadenken over ecologisch waardevolle landbouw. Daarom geeft zij cursussen en legt uit hoe mensen een eigen voedseltuin kunnen aanleggen. Ik wil laten zien dat tuinieren leuk en makkelijk kan zijn. Veel mensen denken nog dat je of een mooie tuin kunt hebben of een nuttige, maar het kan allebei.

Foto: still video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.