Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Marco Krijnsen over een Hengelose canon: 'En die bankjes noemen we dan vensterbankjes'

466014 Item00 thumbnail00 00 00 00 Still008 2020 08 29 003717 1

Huys Hengelo, Stork, de wederopbouw: het zijn maar een paar van de onderwerpen die een plek zouden moeten krijgen in de Hengelose canon. Maar waarom heeft Hengelo nog steeds geen canon, terwijl er een jaar of tien geleden al heel veel voorwerk is gedaan door een paar nijvere historici? Marco Krijnsen, één van hen, denkt het wel te weten.

Destijds heb ik om de tafel gezeten met Tubantia-chef Henk ten Harkel (tegenwoordig hoofdredacteur bij 1Twente, red) en toen hebben we veertig vensters benoemd. Vensters zijn thema s waaraan je verschillende onderwerpen kunt ophangen. Uiteindelijk is het door tijdgebrek en het feit dat Henk in Enschede werd gestationeerd niet afgerond.

Afgelopen juli sprak amateur-historicus en Hengelo-kenner Hans de Gruil zich al uit over dit onderwerp. 1Twente benaderde hem na een tweet van een Hengeloër, werkzaam in het onderwijs, die zich afvroeg waarom Enschede en Oldenzaal wél een canon hebben, maar Hengelo niet. De Gruil wist van het voorwerk van Ten Harkel en Krijnsen en wilde dolgraag de draad weer oppakken, vertelde hij toen bij 1Twente Vandaag, de dagelijkse nieuwsshow van de lokale omroepen in Hengelo en Enschede.

Krijnsen ziet het al voor zich: overal in de stad op plekken waar geschiedenis geschreven is, komen bankjes met daarbij uitleg over het betreffende venster. Hij lacht: En die bankje noemen we dan vensterbanken. Op die manier maak je de geschiedenis levend, weet Krijnsen. Mensen moeten beseffen dat ze ín de geschiedenis wonen.

De bal is weer gaan rollen. De mensen van destijds willen de draad dolgraag weer oppakken. De volgende stap is geld vinden om de plannen concreet te maken. Geld een website, voor lesmateriaal, voor die vensterbankjes misschien? Daarvoor moeten ze bij het gemeentebestuur zijn.
De vraag is hoe happig ze in het stadhuis zijn. Krijnsen: Hengelo staat niet bekend om haar historisch bewustzijn. Alleen al het feit dat de opening van het nieuwe stadhuis gepland was op 3 april 2020, exact 75 jaar nadat Hengelo bevrijd werd van de Duitse overheersing, zegt genoeg. Dat vind ik een historische blunder.

Maar volgens Krijnsen kan Hengelo het nu goedmaken door dit initiatief met een zak geld dat laatste duwtje te geven.

Wordt vervolgd.

Foto: still uit 1Twente Vandaag
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.