Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen PFAS-gezondheidsrisico's voor bewoners F16-crash in Hengelo

Crash f16
Beeld: Onbekend

In de bodem van 24 achtertuinen in de Hengelose wijk Hasseler Es zijn geen gehaltes aangetroffen van PFAS dat gezondheidsrisico's veroorzaakt. Dat meldt de gemeente Hengelo naar aanleiding van een bodemonderzoek. In de tuinen aan de Dinant Dijkhuisstraat en Paul van Kempenstraat is in 1992 een F16-straaljager neergestort. Bij bluswerkzaamheden is een PFAS-houdende blusschuim gebruikt.

Geen gezondheidsrisico's

In de tuinen zijn geen overschrijdingen van de zogenaamde INEV-waardes gemeten. Met de INEV-waardes kan berekend worden in hoeverre PFAS voor gezondheidsrisico's kan zorgen. Dat bleek in de 24 achtertuinen niet het geval te zijn. Er is geen risico voor de volksgezondheid.

Verhoogde waarden

In een aantal tuinen zijn volgens de gemeente wel verhoogde PFAS-waarden aangetroffen.
Deze grenswaarde ligt op 3 μg/kg. De gemeten concentraties liggen over het algemeen tussen de 3 en de 4 μg/kg. Met enkele uitschieters waarvan de hoogste concentratie 21 μg/kg is. In zeven tuinen is het niet mogelijk om de aarde opnieuw te gebruiken. “Dit betekent dat de af te voeren grond naar een erkende verwerker moet”, aldus de gemeente in de raadsbrief. De gemeente onderzoekt of en welke oplossing mogelijk is voor deze bewoners. Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend. Op dinsdag 25 april is er een informatiebijeenkomst in het stadhuis voor inwoners.

icon_main_info_white_glyph

Wat zijn PFAS?

PFAS is een verzamelnaam van een groot aantal chemische stoffen die in allerlei producten te vinden is. Het voordeel van de stoffen is dat ze water- en vetafstotend zijn. PFAS zit bijvoorbeeld in de antiaanbaklaag van pannen, in regenkleding en dus in blusschuim.

F16

In februari 1992 steeg een F16-straaljager op vanaf Vliegbasis Twenthe en kreeg net na de start te maken met motorproblemen. De piloot wist zichzelf in veiligheid te brengen door de schietstoel te gebruiken. De straaljager kwam op een plantsoen en achtertuinen aan de Dinant Dijkhuisstraat en Paul van Kempenstraat terecht. Er raakte niemand gewond bij de crash.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.