Enschede

Enschedese jongerenwerkers waarschuwen voor effecten van gewelddadige rapvideo’s

Jongerenwerkers uit het hele land waarschuwen met een eigen videoclip voor gevolgen van gewelddadige drillmuziek. Bij de voorbereiding van de video, die aan het eind van de donderdagmiddag via sociale media is verspreid, waren ook jongerenwerkers van Alifa uit Enschede betrokken.

Mes in bosjes
© Pixabay

Woordvoerder Milou Wolterinck van deze welzijnsorganisatie: „Ook in deze regio zie je een toename van zinloos geweld. Kijk naar wat er afgelopen weekend in Enschede is gebeurd. Onze jongerenwerkers signaleren tevens dat meer jongeren wapens hebben.”

Groepen vallen elkaar aan

Dat gebeurt mogelijk onder invloed van drillmuziek, overgewaaid uit de VS en Engeland. De muziek wordt gekenmerkt door gewelddadige rapvideo’s, waarin groepen jongens elkaar via clips aanvallen en uitdagen, ook met messen. Volgens sommigen fungeert dit rapgenre als katalysator voor de geweldsgolf onder jongeren.

Vuist tegen geweld

De Enschedese jongerenwerkers hebben de presentatie van de waarschuwingsvideo begeleid met een boodschap op Facebook en Instagram: „Wij zien steeds meer geweld, onder mensen van alle leeftijden in de stad. Wij zijn er voor jullie en maken als jongerenwerkers in heel Nederland een vuist tegen geweld. Door drillraps, discriminatie of buurtoverlast. Wij staan altijd klaar om hierover te praten of discussiëren.”