Enschede

Enschedese verdachte fatale klap op vrije voeten: ‘Die klap was vooral zelfverdediging’

De man is nog wel verdachte. Maar volgens zijn advocaat Kennedy Tunç is het ook veelzeggend dat zijn cliënt nu al op vrije voeten is gesteld. Op zware mishandeling met de dood tot gevolg kan 12 jaar cel volgen. „Een heftig feit dat de rechtsorde schokt.” Normaal gesproken reden, zegt hij, om een verdachte langer vast te houden.

Rechtbank
© Pixabay

Beelden liegen niet

„De beelden die aanvankelijk op grote schaal rond gingen in whatsapp-groepen en op social media lieten alleen de fatale klap zien. Die beelden kwamen ook bij de media terecht. Maar als je de rest van de beelden ziet, al zie je maar 5 seconden méér, dan krijg je een totaal ander beeld. Dan komt het er eigenlijk op neer dat hij zich verweert. Klip en klaar. Die beelden liegen niet.”

De eerste klap

De Enschedeër was met een vriend in de stad. Volgens Tunç zijn zij juist uit het niets aangevallen door drie jonge mannen, onder wie ook het latere slachtoffer. „Hij is zelf als eerste door het slachtoffer geslagen. Helemaal uit het niets. Er was daarvoor niets voorgevallen. Er was geen enkele reden. Ze kenden elkaar totaal niet. Op de beelden van vóór de fatale klap, is ook te zien dat mijn cliënt neergaat. Hij heeft een blauw oog opgelopen. Hij denkt: wat is dit? Hij staat op en slaat dan terug. Het is wel heel verdrietig dat die eerste klap terug zo fataal afloopt. Maar in mijn ogen neigt dit naar 100 procent zelfverdediging.”

Ernstige gevolgen niet gezien

Als de Enschedeër Van der Kolk een klap geeft, valt deze achterover op zijn hoofd. De Enschedeër zou na de klap niet hebben gezien dat het slachtoffer er slecht aan toe was en hij heeft de plek verlaten. „Het gaat ook allemaal in een flits.”

Omstanders en vrienden van het slachtoffer verleenden eerste hulp. „Hij heeft pas in de loop van de zondag gehoord dat de jongen in kritieke toestand in het ziekenhuis lag.” Dat was voor hem een belangrijke reden om zichzelf bij de politie te melden. „Hij is er werkelijk totaal kapot van. Het is voor hem een nachtmerrie, waarin hij is beland. Zo zegt hij dat ook.”

Op tong bijten

Na zijn aanhouding zat de Enschedeër in ‘beperking’, zoals dat heet. Dan mag hij geen contact met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. Die mag dan naar buiten toe ook geen mededelingen doen over de zaak en het onderzoek. Advocaat Tunç: „Maar ik heb op mijn tong moeten bijten. Die eerste video die rond ging schetste een beeld van mijn cliënt dat niet met de waarheid overeen kwam. Gelukkig is het andere beeldmateriaal ook boven water gekomen. Er is veel meer reden voor justitie om hem als betrokkene te zien, dan als zo maar een mishandelaar.”