Eikenprocessierups

Hoesten en proesten door Ambrosia

We zijn voorlopig niet af van de invasieve exoten. Is het niet de eikenprocessierups of Japanse duizendknoop dan is het wel de reuzenbalsemien, reuzenberenklauw of de ambrosia. Die laatste plant bloeit in deze tijd en is buitengewoon vervelend voor hooikoortspatiënten.

466713 DSCF1642
De prachtige maar o zo gevaarlijke reuzenberenklauw. © Henk ten Harkel

Jacques van den Hoff van de gemeente gaat onder andere over de bestrijding van de invasieve exoten. Het is voor hem een wat ingewikkeld verhaal. Jaarlijks waarschuwt hij de Enschedeërs voor de Ambrosia. Niet dat ie zo vreselijk veel voorkomt, maar heb je ‘m toevalligerwijs in de tuin of een plantsoentje staan dan zorgt ie voor hooikoorts. Het plantje bloeit van augustus tot oktober en is verantwoordelijk voor de verlenging van het hooikoortsseizoen.

De aanwezigheid van het schadelijke plantje is voornamelijk te danken aan vogelliefhebbers. In de zaadmengsels die aan vogels werden gevoerd zat ook ambrosiazaad. Soppende vogels zorgden zo voor verspreiding van de invasieve exoot.

Berenklauw

De reuzenbalsemien woekert en verdringt de oorspronkelijke plantengroei en dan heb je nog de reuzenberenklauw. Een prachtige plant, maar o zo gevaarlijk. Het plantenvocht zorgt kan gevaarlijke brandwonden veroorzaken. Uitroeien dus, is het dwingende advies van Van den Hoff.

In de live-uitzending 1Twente Vandaag besprak hij de planten die hij maar al te graag met wortel en al uit wil roeien.