Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Visje eten en e-bike van Joop uit Enschede is weg: moderne dief laadt fiets in busje

466550 ebike
Beeld: Marieke Amelink

Een chip verstopt in het frame van de e-bike kan veel geld besparen, zo ontdekten de Enschedeërs Joop Hardick en Job van Amerongen. Bij beide senioren hadden de fietsendieven flink pech...

Joop Hardick (78) ging vorige week op de markt in Enschede een visje eten. Hardick ging op zijn nieuwe e-bike, een Gazelle Ultimate, richting Van Heekplein. „Die fiets had ik gekocht van de verzekeringsuitkering die ik kreeg na diefstal van mijn scooter”, zegt de horeca-ondernemer in ruste. Maar na het eten van het visje bleek ook de e-bike verdwenen. „Ik had hem alleen op slot gezet en niet met een ketting vast aan een hekje of boom, omdat het helemaal vol stond met fietsen”, zegt Hardick.

Bedremmeld pakte hij de bus terug naar huis en belde met Bike Totaal Landewé, waar hij de fiets had gekocht. „Ik wist wel dat een chip verstopt zat in mijn fiets, maar wist niet precies hoe dat werkte.” Fietsenmaker Joery Nijkamp schiet te hulp en spoort de gestolen Gazelle op. Nijkamp vogelt uit dat de fiets geparkeerd staat aan de Niermansgang, een zijstraatje van de Molenstraat.

Hardick: „Mijn vrouw belde de politie, maar die wilde niet meteen komen, toen is Joery er zelf op afgegaan. Twintig minuten later belde Joery en zei: ik heb hem! Het slot was alleen kapot. De fiets was daar kennelijk neergezet om later opgehaald te worden.”

Eigenaar Wim Landewé van de fietsenwinkel zegt: „Ik verbaas me er elke keer als ik door de stad loop wel over dat e-bikes niet met een tweede kettingslot zijn vastgezet aan een paal, boom of hek. En Enschede, dat zichzelf profileert als fietsstad, zou ook meer kunnen doen met meer cameratoezicht, ‘nietjes’ waaraan je fietsen kunt vastzetten en het inzetten van lokfietsen door de politie.”

Het verhaal van Job van Amerongen (73) uit Enschede lijkt veel op dat van Joop Hardick. Even de stad in geweest en bij terugkomst fiets weg. „Ik had hem in de fietsenstalling aan de Brandweerstraat, achter het station gezet”, zegt Van Amerongen. „Op slot natuurlijk, maar niet aan een paal vastgemaakt.”

Van Amerongen activeert meteen de app op zijn telefoon en die geeft aan dat zijn gestolen e-bike zich enkele honderden meters verderop moet bevinden. Hij besluit er zelf op af te gaan en het niet over te laten aan de verzekeraar, zoals je ook kunt aangeven op de app.

„Mijn kinderen waren daar nog kwaad over, die vonden het een onverantwoorde actie. Maar ik vond mijn fiets terug bij op het bouwterrein aan de Raiffeisenstraat, bij de Melkhal. Het slot was nog heel, ik kon zo opstappen en wegrijden.” Van Amerongen vermoedt dat zijn E-bike op deze rustige plek was neergezet om later met de auto te worden afgehaald. „Maar toen stond hij al weer thuis in de schuur.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.