Enschede

‘Schilderspullen’ uit Enschede bleken grondstoffen voor drugslab in Limburg; chauffeur moet celstraf vrezen

Ricardo S. uit Heerlen werd in mei vorig jaar in Enschede staande gehouden met een bestelbus vol grondstoffen voor het maken van synthetische drugs. Maandag hoorde hij 15 maanden celstraf tegen zich eisen als radertje in een netwerk van drugscriminelen.

466223 close up 1853400 1920

Het was een ritje van een paar uur van Heerlen naar Enschede, waar Ricardo S. (35) 100 euro voor zou krijgen. Het zou gaan om schildersspullen en die moest S. ophalen in Enschede en afleveren in Heerlen. Wat S. niet wist is, dat het bedrijf waar de auto gehuurd was, onderwerp van een grootschalig justitieel onderzoek in Limburg was. De auto stond gesignaleerd en via de nummerbordherkenning besloot de politie hem staande te houden. S. probeerde eerst nog te vluchten, maar koos eieren voor zijn geld.

Chemische lucht

Bij het benaderen van de auto roken de agenten al een chemische lucht en bij inspectie van de auto bleek in de laadruimte een groot aantal jerrycans en vaten met diverse grondstoffen voor de productie van amfetamine te staan. „Ik wist daar niks van en ben gewoon voor de gek gehouden”, zei S. „Ik moest schildersspullen ophalen”, hield hij vol.

Angst

Op vragen van de politie en op zitting voor wie hij het ritje had gemaakt, wilde S. geen antwoord geven. „En die angst spreekt boekdelen en is voor mij de indicatie dat we hier te maken hebben met een groep drugscriminelen, waar u een logistiek radertje voor bent geweest”, zei de officier van justitie.

15 maanden

Hij eiste een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar. „In deze tak van de criminaliteit wordt heel veel geld verdiend en er hangt ook heel veel andere criminaliteit omheen. Daarom past hier alleen een gevangenisstraf.”

Vonnis over 14 dagen.