Enschede

Deze vijf Twentse vrienden brachten 11 dagen door in de jungle van de Fiji-eilanden

Elf dagen werden ze aan hun lot overgelaten op de Fiji-eilanden. Regen, zon en duisternis waren de dagelijkse begeleiders van de vijf checkpointhunters uit Losser. Met alleen een kaart en kompas doorkruisten ze afgelopen september 671 kilometers aan jungle, oceanen en bergen. Want ze deden mee aan The World’s Toughest Race, beter bekend als de Eco Challenge.

466420 Eco Challenge
© Amazon Prime, World's Toughest Race

The World’s Toughest Race is een adventurerace waarvoor een route wordt uitgezet met vijf checkpoints. Deelnemers moeten deze checkpoints met kaart en kompas vinden. Hiervoor kregen in totaal 66 teams vanuit de hele wereld 11 dagen en nachten de tijd. Voor elke checkpoint kregen de ‘hunters’ een medaille. “De race bestond uit verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld ocean, highland, jungle of river”, laat teamlid Tom Oude Nijhuis weten. Samen met zijn kompaan Wouter Neven en de vijf behaalde medailles zit hij in de studio van 1Twente.

De gevonden medailles moesten de vier teamleden vervolgens naar het basecamp brengen waar het vijfde teamlid op hen zat te wachten. “Deze medaille voor de ocean lag bijvoorbeeld op zeven meter diepte in de oceaan. Vanuit onze camakau, een traditioneel waterscooter, moesten we die opduiken van de bodem en naar het basecamp brengen.”

Voorbereiding

Om zich op het race voor te bereiden, heeft het team uit Losser een jaar getraind. “Je moet hardlopen, zwemmen, zeilen, mountainbiken of klimmen”, vat Neven samen. “En dat doe je niet zomaar, want we hebben hier natuurlijk geen jungle.” Daarom heeft het team op de Jungle Warfare Course van Defensie getraind.

En die voorbereiding had het team ook wel nodig. “We hadden bijvoorbeeld een etappe van zo’n dertig kilometer. We dachten dat we dit zomaar even kunnen lopen”, kan Neven het zich herinneren. “Na een paar kilometer kwamen we de jungle in. Uiteindelijk moesten we de mountainbikes 14 uur op onze nek door de jungle sjouwen.”

Nooit droog

Naast de modder die continu aan alle spullen hangt, waren ook de kleren van het team continu nat. “Een paar dagen hou je dat wel vol, maar op een gegeven moment wordt je huid wel zacht en dan laat de huid los”, aldus Oude Nijhuis. “Dat gebeurde bij mij en dan maak je je wel zorgen over of je nog wel verder kunt lopen.”

Gelukkig hebben alle vijf strijders de finish gezond en wel bereikt. Of ze het ook gehaald hebben? “Dan moeten jullie maar alle afleveringen op Amazon bekijken”, laat Oude Nijhuis met een glimlach weten. Het grote e-commercebedrijf begeleidde Eco Challenge en zend de komende tijd alle afleveringen uit.

Bekijk het volledige interview over de challenge hieronder terug.