Enschede

Politiek in Enschede heeft zorgen over afspraken huisvesting

Te lang moeten wachten op een woning of mensen die ‘scheefwonen’: de woningmarkt voor huurders geeft partijen in de raad reden tot zorg. PvdA en D66 willen concretere afspraken.

466547 move 2481718 1920
Foto ter illustratie. © Pixabay

De raadsleden Yara Hummels (PvdA) en Vic van Dijk (D66) dringen bij het college aan op meer aandacht en onderzoek naar de zogeheten prestatieafspraken met woningcorporaties in Enschede. Die effecten van die afspraken, over onder meer betaalbaarheid en beschikbaarheid van huurwoningen in de stad, zijn achteraf niet of moeilijk meetbaar omdat evaluaties lijken te ontbreken.

Te lang wachten

„Wij hebben die evaluaties niet gevonden”, zegt Hummels, die met Van Dijk schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de prestatieafspraken heeft gesteld.

Verhalen van inwoners stemmen de twee raadsleden allerminst tevreden over de vraag of alle Enschedeërs wel tijdig een geschikte en betaalbare woning kunnen vinden. „Inwoners moeten veel te lang op een goed huis wachten”, zegt Hummels, die ook wijst op het probleem van het scheefwonen. „Veel mensen huren te duur of te goedkoop in verhouding tot hun inkomen. Het aanbod aan sociale huurwoningen laat te wensen over, waardoor mensen bij voorbeeld in geval van een echtscheiding langer bij elkaar moeten blijven wonen.”

Doel niet gehaald

De doelstelling om 95 procent van de actief woningzoekenden binnen twaalf maanden aan een woning te helpen wordt niet wordt gehaald in Enschede. Dat percentage ligt volgens Hummels op bijna 93 procent. „Dat lijkt behoorlijk, maar ik heb geen idee om hoeveel mensen dat in absolute zin gaat.”

Met hun vragen aan het college hopen Hummels en Van Dijk meer grip te krijgen op het woonbeleid en de vorig jaar vastgestelde Woonvisie. „We hebben nu toch een beetje het idee dat we opereren in de mist”, zegt PvdA’er Hummels.