Verkeer
Stuur appje
Zoek

Humanitas Onder Dak: 'Jongeren zijn vergeten groep als het om kinderarmoede gaat'

Geen cadeautje in de schoen met sinterklaas of op verjaardagen geen kinderfeestje kunnen geven. Daaraan wordt vaak gedacht bij het horen van de term 'kinderarmoede'. Er is echter een vergeten groep: jongeren van 17 tot en met 21 jaar. De maatschappelijke opvangorganisatie Humanitas Onder Dak maakt zich dag in dag uit druk om deze groep oudere kinderen.

Problematische thuissituatie

"Deze jongeren hebben andere problemen dan jonge kinderen", vertelt projectmanager Marcel Michels van Humanitas Onder Dak: "Wij vangen op verschillende manieren mensen bij ons op die dak- en thuisloos zijn. Daarbij zitten ook steeds meer jongeren. Voor die hulpvraag kunnen allerlei redenen zijn. Bij jongeren gaat het vaak om een problematische thuissituatie. Ouders kunnen of willen niet voor hen zorgen of de jongeren willen zelf niet langer thuiswonen, bijvoorbeeld omdat een of allebei ouders verslaafd zijn of met psychische problemen te kampen hebben."

“Zelfs met een fulltime baan verdient een 18-jarige 400 euro te weinig om rond te komen”

Trainingshuis

Voor jongeren tussen de pakweg 17 en 23 jaar die een opleiding aan bijvoorbeeld ROC van Twente volgen, biedt Humanitas Kamer-Raad aan. In Hengelo, Enschede en Almelo verhuurt de instelling kamers aan jongeren, die door problemen thuis dreigen uit te vallen: "Op die manier kunnen ze in alle rust toewerken naar hun diploma. Als ze vervolgens startkwalificatie hebben, moeten ze zelf een woning zoeken."

In Oldenzaal biedt Humanitas sinds vorig jaar een zogeheten 'trainingshuis' aan aan jongeren waar ze op zichzelf kunnen leren wonen. "Dat is een groot succes. Waarom niet in Hengelo of Enschede? Omdat dat per gemeente wordt gefinancierd. Het is maar net welke keuze een gemeente maakt. Zo krijgen jongeren in Enschede die aan bepaalde criteria voldoen een aanvulling op de bijzondere bijstand, maar Hengelo doet dat niet, terwijl die vraag er hier ook wel is."

230405 kinderarmoede expo hengelo FOTO ARJEN WAANDERS
Lees ook
Wethouder opent expositie over kinderarmoede in Hengelo: 'Doelgroep bereiken is lastig'

Onderzoek door Nibud

Yara Hümmels, beleidsmedewerker bij Humanitas Onder Dak én PvdA-raadslid in Enschede, vertelt waarom Enschede de jongeren financieel ondersteunt: "Zonder aanvulling komt elke jongere structureel 650 euro tekort. Zelfs met een fulltime baan verdient een 18-jarige 400 euro te weinig om rond te komen. Als je ouders kunnen bijspringen, heb je geluk. Dat geluk hebben de jongeren die bij ons komen niet."

Deze cijfers komen naar voren uit onderzoek dat het Nibud in opdracht van de gemeente Enschede heeft gedaan en daar heeft de politiek vervolgens haar conclusies uit getrokken. Hümmels: "Dat geld is goed besteed. Elke euro die je namelijk in die jongeren steekt, levert de maatschappij 1,80 euro op, omdat ze later vaak wel zelfstandig worden en om leren gaan met geld."

230405 kinderarmoede video humanitas STILL jpg
De 19-jarige Fleur woont op kamers dankzij Humanitas Onder Dak. Zij komt aan het woord in een video van Nationaal Fonds Kinderhulp: "De bedrijven van mijn ouders gingen failliet en toen raakten ze in de schulden."
Beeld: Kinderhulp

Economische daklozen

Marcel Michels is blij dat ie vanuit Humanitas Onder Dak veel kan betekenen voor mensen die maatschappelijk buiten de boot vallen, maar liever zou hij zien dat de instelling niet zou hoeven bestaan: "Maar dat doen we dus wel. Sterker nog, we groeien zelfs. De dakloosheid neemt toe, ook onder de jongeren. Een nieuwe doelgroep zijn de economische daklozen. Die hebben wel een baan, maar geen dak boven hun hoofd, simpelweg omdat er te weinig huizen zijn. Die komen echter zelden bij ons terecht, omdat ze wel bij familie of vrienden kunnen verblijven."

icon_main_info_white_glyph

Wat doet Humanitas Onder Dak?

Humanitas Onder Dak biedt verschillende vormen van hulp aan mensen in nood in heel Twente. Naast Kamer-Raad is er bijvoorbeeld de 24-uurs opvang voor volwassenen tot aan ambulante begeleiding, waarbij jong en oud met hulp thuis kan blijven wonen, en dagbestedingsplekken.

Drugs

Wat ook verandert volgens Michels is de toename van het middelengebruik: "Wij willen de mensen die tijdelijk bij ons verblijven een veilig thuis bieden, maar steeds vaker komt hierdoor de veiligheid in het gedrang. Hoewel het in strijd is met ons gedachtengoed, hebben we al wel eens mensen moeten uitzetten."

Twee jaar geleden maakte Nationaal Fonds Kinderhulp deze video, met in de hoofdrollen de Twentse tieners Isabel, Fleur en Twan, om het probleem te schetsen:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.