Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stoeptegels liggen nu recht en er is meer variatie in woningen in vernieuwde Hengelose Es Noord

230330 bewoner onthult bankje hengelose es FOTO GEMEENTE HENGELO
Om de afronding van het werk te vieren werd er een bankje onthuld bij de speeltuin in de wijk.
Beeld: Gemeente Hengelo

De herstructurering van de Hengelose Es Noord is voltooid. Eind vorige week vierden de gemeente Hengelo, Welbions en Koopmans Bouw dit met het opleveren van de laatste 51 woningen in de Jan Tooropstraat. In totaal zijn er in het noordelijke deel van de Hengelose Es 700 woningen aangepakt en daarnaast is de omgeving 'groener, veiliger en vitaler' geworden. Om dit te vieren werd er een bankje onthuld bij de speeltuin in de wijk.

Historie

Hengelose Es Noord, gebouwd in de jaren zestig, bestond oorspronkelijk alleen uit sociale huurwoningen. Ruim tien jaar geleden werd steeds duidelijker dat de wijk er niet zo goed voor stond: veel huizen waren slecht geïsoleerd en hadden last van vocht- en tochtproblemen. Ook aan de openbare ruimte mankeerde nogal wat. Bewoners voelden zich niet altijd veilig op straat. “Maar ze bleken ook trots op hun wijk”, heeft wijkcoach Eric Klein Willink van Welbions gemerkt: “Er is altijd een bepaalde verbondenheid gebleven.”

“De scheve stoepen, het weinige groen en de slechte verlichting gaven de bewoners een onveilig gevoel.”

Gezonde mix

Groot onderhoud aan de huurwoningen zou onvoldoende zijn om de leefbaarheid op te krikken, concludeerde Welbions. Er moest meer variatie in de wijk komen: een gezonde mix van betaalbare huur-, iets duurdere huur- en in totaal 150 koopwoningen. In december 2015 sloot Welbions een overeenkomst met Koopmans Bouw en ontwikkelaar Era Contour, die een deel van de woningen in de Hengelose Es Noord overnam. Daarna heeft Koopmans de verdere uitwerking van de ontwikkeling en de realisatie op zich genomen.

Sloop van 235 woningen

Met de gemeente werden afspraken gemaakt over de aanpak van de openbare ruimte rondom de woningen. De verbeteringsplannen betekenden de sloop van 235 woningen, waaronder de flat aan de Jacob Marisstraat. De twee flats rondom de Jan Voermanstraat en de Jan Wiegerstraat werden in opdracht van Era Contour samen met bouwbedrijf Koopmans gerenoveerd voor een nieuwe doelgroep: huurders met een iets grotere portemonnee. “Er is een groep mensen die niet in aanmerking komt voor sociale huur, maar financieel ook niet in staat is om een huis te kopen. Voor deze groep zijn deze woningen bestemd”, aldus programma-ontwikkelaar Rik Gockel van Welbions.

icon_main_info_white_glyph

Klinkers en wadi’s

"De openbare ruimte wilden we ook goed meenemen in de plannen", vertelt Gockel. “We hebben veel om tafel gezeten met de gemeente. De scheve stoepen, het weinige groen en de slechte verlichting gaven de bewoners een onveilig gevoel. Dat hebben we aangepakt. De straten hebben klinkers gekregen in plaats van asfalt, er zijn groene wadi’s aangelegd voor de afvoer van water en de parkeervakken zijn vernieuwd. De Hengelose Es Noord kan weer een tijdje vooruit.”

Nieuwbouw

Op de plek van de gesloopte woningen aan de Jacob Marisstraat en Jan Tooropstraat is nieuwbouw gekomen. Het gaat om in totaal 220 gezinswoningen, waarvan de laatste 51 woningen in oktober zijn opgeleverd. Welbions verhuurde de twaalf huurwoningen uit deze laatste fase. De 39 koopwoningen waren binnen enkele dagen verkocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.