Enschede
Politiek
Interview
Video

"We moeten Syrië helpen, het kan zo niet langer”

De inwoners van Syrië hebben hulp nodig. “We moeten iets doen, dit kan zo niet langer”, zei de partner van Trui Bolscher in 2013 toen hij terugkwam van familiebezoek in Syrië. Het stel richtte Stichting Humanitaire Hulp Syrië op. Hun laatste project: een ambulance die naar het door oorlog geteisterde land wordt gestuurd.

465335 DSCF1821
© Henk ten Harkel

Trui Bolscher en haar partner hebben elkaar al een flinke tijd niet gezien. Hij woont momenteel in Turkije op steenworp afstand van de Syrische grens en heeft toestemming om een paar keer per week de grens over te steken en humanitaire hulp te verlenen. Dat doet hij samen met zo’n twintig plaatselijke vrijwilligers.

De stichting heeft een eigen gezondheidscentrum in het noorden van Syrië. “Daar zijn veel vluchtelingen. We helpen gewonden. We doen wat we kunnen”, vertelt Trui Bolscher.
Momenteel moet ze nog 2000 euro zien te vinden voor het vervoer van de ambulance naar Syrië.

De ambulance werd beschikbaar gesteld door de Veluwse Wensambulance die het voertuig wilden vervangen. “Een geweldig aanbod. Ze kunnen in Syrië zo goed gebruiken. We zijn al een heel eind op dreef om ‘m daar te krijgen. De ambulance willen we nog vullen met medische hulpmiddelen als rolstoelen en oefenmateriaal voor fysiotherapeuten.”

Boos

Nee, moedeloos wordt ze niet van die enorme oorlogsramp in Syrië. Boos kan ze er wel om worden. Zeker nu er weer een grensovergang is gesloten en alle hulpgoederen slechts via één overgang het land in mogen. “Nee, moedeloos worden mag niet. Die mensen willen leven. Hun levenskracht is enorm. En wij moeten helpen.”Donaties voor de Stichting Humanitaire Hulp Syrië via de donatieknop op de website www.humanitairehulpsyrië.nl