Enschede
Sport

Voorzitter WVO over agressieve wielrenners: “Dat het vaak en overal gebeurt, bestrijd ik.”

Het wielerseizoen is begonnen. Veel recreatierijders gaan de weg op. Het wordt dus een stuk drukker op de fietspaden en straten. Op internet duiken steeds vaker video’s op van irritaties tussen (amateur) wielrenners en andere weggebruikers. Corona gooide hierbij extra olie op het vuur en zorgde zelfs voor nog meer drukte. Ger Vergeer is voorzitter van Enschedese WielerVereniging het Oosten en kwam naar de studio om erover te praten.

In 1Twente vandaag vertelt hij over het probleem dat wielrenners agressief zouden zijn tegen passanten: “Dat het vaak en overal gebeurt, bestrijd ik.” Toch ontkent Vergeer het probleem niet: “Maar het gebeurt helaas wel.”

Bestrijding

Vergeer vertelt dat ze er bij de vereniging veel tijd en energie insteken om agressie te voorkomen: “ We hebben vrij strenge regels, elke groep heeft een wegkapitein”. Deze kapitein is speciaal opgeleid om de groep te begeleiden. Ook spreken de wielrenners in groepen elkaar onderling aan als er iets voorvalt volgens Vergeer. Het lijkt er dan ook vooral op dat het individuele wielrenners zijn waar het probleem ligt.

Schreeuwen

Tijdens het wielrennen schreeuwen de renners tegen elkaar. Dit doen ze om over gevaren, zoals tegenliggers te communiceren. Dat kan volgens Vergeer voor andere weggebruikers dreigend overkomen.