Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe coalitiepartners in Enschede zijn eruit, over tien dagen presenteren wethouders coalitieakkoord

Groepsfoto coalitie akkoord Enschede 2022
Nieuwe coalitiepartners in Enschede zijn eruit
Beeld: Twitter/@TheoBovens

Op dag 78 na de gemeenteraadsverkiezingen ligt er een concept-coalitieakkoord in Enschede. Dat heeft formateur (en voormalig waarnemend burgemeester) Theo Bovens vrijdagavond bekendgemaakt. Over de inhoud van het akkoord worden nog geen mededelingen gedaan. Eerst wordt het document nog aan leden van coalitiepartijen Burgerbelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie voorgelegd.

De coalitieonderhandelingen zijn voorspoedig verlopen. De echte formatie begon namelijk pas na de meivakantie. Dat betekent dat de vier partijen er binnen er een maand met elkaar uit zijn. Voor de meivakantie is er vooral gesproken over een raadsagenda (een lijst met thema’s waarvan alle dertien raadsfracties een gezamenlijk gedragen oplossing hopen te vinden) en is er uitgezocht welke partijen er een coalitie zouden kunnen vormen.

Nog even geduld

De laatste puntjes zijn vrijdag op de i gezet tijdens een bijeenkomst bij Erve Hulsbeek. Inhoudelijk doen de formateurs of de fractieleiders van de coalitiepartijen geen uitspraak over het concept-akkoord. De formele gang van zaken is de leden van deze partijen zich nog over het coalitieakkoord mogen uitspreken. Doorgaans leidt dit niet tot grote aanpassingen.

Vrijdag 10 juni doet wethouder Niels van den Berg van de grootste partij Burgerbelangen een korte toelichting op het coalitieakkoord. Op maandag 13 juni volgt een officiële presentatie door de vijf of zes wethouders. Het ligt voor de hand dat Niels van den Berg (BBE), Jeroen Diepemaat (VVD), Arjan Kampman (PvdA) en Jurgen van Houdt (CU) doorgaan als wethouder, aangevuld met een of twee extra wethouders van BBE. Voor die positie(s) zijn Marc Teutelink en Barry Overink de grootste kanshebbers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.