Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lunchcafé Stoet na aarzelend begin niet meer weg te denken uit Hengelose bieb

Op zaterdag 1 april is het precies één jaar geleden dat lunchcafé Stoet haar tweede vestiging opende in de Hengelose bieb. Eigenaren René en Natasha Warmerdam trakteren die dag op taart en kinderen kunnen nu al meedoen aan een kleurwedstrijd. Volop lachende gezichten dus, maar de eerste maanden verliepen allerminst rooskleurig, vertelt René Warmerdam als hij terugblikt in 1Twente Vandaag.

Grillig begin

"Het eerste half jaar verliep grillig. De ene dag lekker druk, de volgende dag dacht je: waar is iedereen? Vanaf de herfstvakantie begon het te lopen. Waar dat aan lag? Hengelo moest ons denk ik eerst leren ontdekken. En nu, na een jaar, kun je stellen dat er hier van alles komt: jonge gezinnen en studenten, maar ook veel oudere Hengeloërs."

“Je wilt niet weten hoeveel koffie en cappuccino er de eerste maanden doorheen ging.”

Gemêleerder publiek

In Enschede opende het tweetal zeven jaar geleden de eerste Stoetvestiging. Ook daar in de bieb. Warmerdam: "Qua uitstraling lijken ze behoorlijk op elkaar, het publiek is echter wel anders. In Hengelo is het gemêleerder. In het begin bijvoorbeeld vooral veel ouderen." Hij lacht: "Je wilt niet weten hoeveel koffie en cappuccino er de eerste maanden doorheen ging. Nu is het een mooie mix." Nog een verschil met Enschede is de integratie van het café in de bieb zelf: "In Enschede zitten we in een afgescheiden ruimte, in Hengelo zitten we echt bij de bieb in."

Achterhaald idee

Aan bibliotheekwoordvoerder Miranda Kosters de vraag of dat wel werkt: een café in de bieb. Mensen willen toch in alle stilte kunnen lezen en werken? "Nee, dat is een achterhaald idee. Beneden vind je de gezelligheid met Stoet en op de verdiepingen heerst rust. Daar kun je prima een boek lezen of aan je scriptie werken."

Laagdrempelig

Aan René Warmerdam de vraag of Stoet Hengelo is geworden wat hij ervan verwachtte: "Jazeker. Het moest laagdrempelig zijn, niet te duur worden. En bezoekers moeten niet het gevoel krijgen dat ze in de weg zitten, als ze na een consumptie wat langer blijven hangen. En dat is gelukt. Stoet vormt een prachtig statement tegen de groeiende individualisering van de samenleving."

Daarmee doelt Warmerdam op de sociale functie die Stoet heeft voor de Hengeloërs, maar er is ook de samenwerking met de bieb.

“De vraag is er wel geweest van andere bibliotheken, maar er komt absoluut geen derde vestiging van Stoet in Twente.”

Pubquiz voor aanstaande ouders

Miranda Kosters daarover: "We versterken elkaar. Mensen komen een boek uitzoeken en drinken daarna een kop koffie of eten iets bij Stoet. Of we houden een gezamenlijke activiteit. Het is precies zoals wij het concept Huiskamer van de Stad voor ogen zagen."

Destijds liet Warmerdam weten dat het blijft bij twee vestigingen. Ziet hij dat nog altijd zo? "De vraag is er wel geweest van andere bibliotheken, maar er komt absoluut geen derde vestiging van Stoet in Twente." Hij lacht: "Sorry Almelo, sorry Oldenzaal!"

220401 Natasha en René Warmerdam Ernst Bergboer
Stoet-eigenaren René en Natasha Warmerdam
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.