Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vrijwilligers Huis van Verhalen helpen Turkse gemeenschap met rouwverwerking na aardbeving

De aardbeving in Turkije en Syrië van 6 februari kostte aan meer dan 50.000 mensen het leven. Bijna iedereen van de Turkse gemeenschap kent wel iemand die is getroffen door de ramp. In Turkije en in delen van onze stad wordt nog steeds gerouwd. Daarom bieden vrijwilligers van het Huis van Verhalen een luisterend oor aan Turkse mensen die hun verhaal kwijt willen. “We willen er voor hen zijn.”

Vuurwerkramp

Het Huis van Verhalen in Roombeek is er nog altijd voor Enschedeërs die hun verhaal over de Vuurwerkramp van 22 jaar geleden kwijt willen, maar er is meer. Hadassa Meijer van het Huis van Verhalen werd op het spoor van Turkije gezet door een gemeenteraadslid die vroeg: “Doen jullie nog wat?” Hij bedoelde dat de expertise van de instelling ingezet zou kunnen worden om de nabestaanden, familieleden, vrienden van de in Turkije getroffen bevolking te helpen met hun rouwverwerking.

Luisteren

Helpen betekent in dit geval: luisteren. “Want daar zijn we goed in”, aldus Meijer. “Zo’n ramp schudt aan de grondvesten van je bestaan. Wat ben je als alles om je heen wegvalt. En hoe ga je om met rouwen op zo’n grote afstand. Het is belangrijk om er te zijn in de weken nadat de stof letterlijk is neergedaald.”

“Als je het fijn vindt, kom binnen en kom een bakje doen. Gebruik ons”

Vrijwilligers

De vrijwilligers staan klaar om de Turkse gemeenschap te helpen als die wil praten over wat haar is overkomen. “We zijn er voor mensen die hun verhaal kwijt willen over familie of vrienden die ze hebben verloren of er misschien zelf hebben gezeten en zijn teruggekomen”.

Hoge drempel

Meijer beseft heel goed dat de drempel om het Huis van Verhalen te bezoeken best hoog is. Daarom wil haar instelling samen met Empact de Turkse verenigingen in de stad en de moskeebesturen helpen om de ervaringen te bespreken en te delen. “En te vertalen zodat het in hun cultuur past.”

Een bakje doen

In het Huis van Verhalen staan vrijwilligers van dinsdag tot en met vrijdag van half twee tot vier klaar om te praten, maar vooral om te luisteren. “Als je het fijn vindt, kom binnen en kom een bakje doen. Gebruik ons”, roept Meijer de Turkse gemeenschap op.

icon_main_info_white_glyph

Huis van Verhalen en M-Pact

Het Huis van Verhalen is een ontmoetingsplek in de Enschedese wijk Roombeek waar verhalen centraal staan, 22 jaar geleden opgericht om de getroffenen van de Vuurwerkramp bij te staan en naar hun verhalen te luisteren

M-Pact houdt zich bezig met vrijwilligers in de gemeente Enschede. De instelling ondersteunt burgerinitiatieven, organisaties, bedrijven en geeft advies, training en educatie. Bevordering van inde gratie en participatie behoort eveneens tot het takenpakket.

M-Pact is gevestigd aan de Roomweg 165H en het Huis van Verhalen aan de Roomweg 165C

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.