Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ook in 'Twents' waterschapsbestuur verpletterende winst BBB, een zetel voor nieuwkomer BVNL

20230316 Waterschapshuis Almelo Henk Ketting
Het Algemeen Bestuur van Vechtstromen belegt haar vergaderingen in het waterschapshuis in Almelo.
Beeld: 1Twente/Henk Ketting

De BoerBurgerBeweging komt met stip op één binnen in het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen. Nog niet eerder deed de partij mee aan deze verkiezingen, maar gisteren bracht ruim een op de drie kiezers in het werkgebied van het waterschap een stem uit op de BBB. Dat is goed voor 9 zetels. Een andere nieuwkomer, BVNL, kan rekenen op één zetel.

Vechtstromen omvat de hele regio Twente, maar ook het Vechtdal (omgeving Ommen en Hardenberg) en Zuidoost-Drenthe (omgeving Coevorden en Emmen). Waterschappen behoren tot de oudste instituties van Nederland en hebben de verantwoordelijkheid over de waterhuishouding. Denk aan beheer van (grond)waterstanden, onderhoud aan gemalen en waterzuivering.

icon_main_info_white_glyph

Waterschapsbestuur

Het waterschapsbestuur bestaat uit het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur. Dat is te vergelijken met respectievelijk de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders in een gemeente. De 'burgemeester' van het waterschap heet een watergraaf. In Vechtstromen is dat Enschedeër Stefan Kuks.
Het Algemeen Bestuur bestaat uit 27 zetels. Daarvan worden er 23 ingevuld door zogeheten ingezetenen (kandidaten van politieke partijen), 2 zetels worden aangewezen door de landbouwsector (LTO) en 2 zetels door de natuursector (Vereniging van Bos- en Natuureigenaren).

Winnaars en verliezers

Bij de waterschapsverkiezing, die woensdag tegelijk met die voor de Provinciale Staten werd gehouden, is de BoerBurgerBeweging de grote winnaar. De partij komt met 9 zetels het Algemeen Bestuur binnen en is in één klap de grootste. Water Natuurlijk met lijsttrekker Anieke Kranenburg uit Enschede was de afgelopen vier jaar met 5 zetels de grootste partij in Vechtstromen, krijgt er zelfs 2 zetels bij, maar moet toch genoegen nemen met een 'tweede plaats'.

De 'niet-politieke' waterschapspartij AWP is een van de verliezers. De partij van lijsttrekker (en dagelijks bestuurslid van Vechtstromen) Hans van Agteren uit Enschede gaat van 3 naar 1 zetel. Het CDA verliest drie zetels en de VVD, 50PLUS en de Ouderenpartij één zetel. Nieuw in het Algemeen Bestuur is BVNL, met één zetel. Deze zal worden ingevuld door voormalig gemeenteraadslid Arjan Brouwer uit Enschede.

Stem van de boeren

De verkiezingsuitslag voor het waterschap leidt net als die voor de Provinciale Staten tot nieuwe uitdagingen. Ook in Vechtstromen zal er een coalitie gevormd moeten worden en voor een meerderheid zijn minstens 12 zetels nodig zijn. BBB en Water Natuurlijk zijn de grote verkiezingswinnaars, maar liggen op aantal punten ver van elkaar. Een andere optie zou bijvoorbeeld BBB, CDA en VVD (of BVNL) zijn.

Zo kan de 'stem van de boeren' de komende jaren een flinke stempel op het waterschapsbeleid in deze regio drukken. Immers, de sector landbouw is via het LTO ook met twee zetels vertegenwoordigd. Behalve op gebied van stikstof, worden er de komende jaren ook in de waterhuishouding belangrijke besluiten genomen die te maken hebben met de verhouding tussen landbouw, natuur en drinkwaterwinning.

Hogere opkomst

De opkomst voor de waterschapsverkiezingen deze woensdag was 61,9%. Dat is hoger dan de opkomst van vier jaar geleden, die op 53,2% uitkwam. Er zit nog enige onzekerheid in de uitslag omdat nog niet de volle 100% van alle uitslagen binnen zijn.

Op donderdag 23 maart presenteren alle Nederlandse waterschappen de definitieve verkiezingsuitslag. Dit gebeurt voor waterschap Vechtstromen om 11.00 uur tijdens een openbare zitting van het stembureau in Almelo. Het nieuwe algemeen bestuur wordt op woensdagavond 29 maart geïnstalleerd.

Lijsttrekkers waterschap
De lijsttrekkers van Waterschap Vechtstromen, van links naar rechts Hugo Tromp (ChristenUnie), Rolf Woolderink (BBB), Jan Veerenhuis (VVD), Hans van Agteren (AWP), Anieke Kranenburg (Water Natuurlijk) en Ellen Hemmers (CDA). Arjan Brouwer (BVNL) ontbreekt op de foto.
Beeld: Waterschap Vechtstromen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.