Luister
Kijk
Zoek

Acht nieuwe stembureaus in Almelo

Rood potlood
Beeld: Unsplash

Van de 33 stembureaus in Almelo zijn er acht nieuwe ingericht voor de verkiezingen van 15 maart. Sluitingen van locaties en coronamaatregelen zijn oorzaken van de nieuwe locaties

Stemmen kan bij net zoveel locaties als bij de vorige Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. De gemeente selecteerde voor deze verkiezingen andere stembureaus om rekening te houden met coronamaatregelen. "Bij de start van de voorbereidingen voor deze verkiezingen was het nog niet helder welke covid-maatregelen er eventueel nog zouden gelden", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Alternatieve locaties

De meeste basisscholen waren tijdens de coronapandemie niet geschikt volgens de gemeente. De gangen zijn te smal om de anderhalf meter afstand te waarborgen. Basisschool OBS Step is de enige school waar er wel genoeg ruimte is. Verder zijn alle basisscholen vervangen door alternatieve locaties.

Het Kulturhus in Bornerbroek is een nieuwe locatie in de plaats van Verzorgingstehuis Trivium. In coronatijd waren verzorgingstehuizen geen optie. Het stembureau 'Stadslab Almelo' is erbij gekomen vanwege stadsuitbreiding Indië Almelo. 'De ontmoeting' is een nieuw stembureau en vervangt daarmee het voormalig stembureau 'Dienstencentrum De Riet' dat gesloten is.

icon_main_info_white_glyph

Nieuwe stembureaus

CSG het Noordik Lyceum: Noordikslaan 68

Gymlokaal Welgelegen: Welgelegen 8

De Ontmoeting: Hoornbladstraat 29a

SV Almelo: Koedijk 3

Ontmoetingscentrum De Schouw: Kerkplein 3

Kulturhus Bornerbroek: Pastoor Ossestraat 21

Stadslab Almelo: Kalverstraat 55

Wijkcentrum De Trefhoek 2 (gymzaal): Ootmarsumsestraat 247

Wijkcentrum De Schelf 2: Binnenhof 51

Geen mobiel stembureau

Bij de vorige Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen konden stemmers naar een mobiel stembureau. Deze optie is bij deze verkiezing niet ingezet. "Ten tijde van corona is het mobiel stembureau niet ingezet. Bij de start van de voorbereidingen voor deze verkiezingen was het nog niet helder welke covid-maatregelen er eventueel nog zouden gelden. De laatste keer stond het mobiel stembureau op 3 wisselende locaties: ZGT, Het Meulenbelt en Het Weggeler. De opkomstcijfers bij dit mobiel bureau waren over het algemeen vrij laag", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Toegankelijkheid

Nieuwe drempels, grotere stemhokjes, leesloepen en een enorme kandidatenlijst voor slechtzienden. Al deze hulpmiddelen vind je bij de Almelose stembureaus. Zo hoopt de gemeente dat tijdens deze verkiezingen de meeste stembureaus voor iedereen toegankelijk zijn. Twee van de 33 stembureaus zijn nog steeds niet voor rolstoelgebruikers toegankelijk. Er was in dit gebied geen ander alternatief om naar uit te wijken. Het gaat om de stembureaus AVC Heracles en Wijkcentrum Möll'nwiek.

Vind een stembureau

Om te kijken welke stembureaus er in welke buurt zijn, kun je de website www.waarismijnstemlokaal.nl raadplegen. De website toont ook welke stembureaus in Almelo rolstoelvriendelijk zijn en welke hulpmiddelen er aanwezig zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).