Verkeer
Stuur appje
Zoek

SportNetwerk Hengelo: 'Omniverenigingen zijn de toekomst voor sportende jeugd'

Vroeger werd een jongetje lid van de voetbalclub waar zijn vader ook speelde. Daarover werd thuis niet gesproken, dat was de meest logische zaak van de wereld. Anno 2023 is die wereld veranderd: de jeugd wil iets te kiezen hebben en nergens aan vastzitten. Een hele uitdaging voor de verenigingen, maar niet eentje die ze uit de weg gaan, als het aan het gloednieuwe SportNetwerk Hengelo ligt.

Grote opkomst

Een van de initiatiefnemers van het netwerk, Caroline Lahdo, was maandag 13 maart te gast bij 1Twente Vandaag. Ze blikt terug op de eerste bijeenkomst van het netwerk, eind februari in de OSG Sporthal. Daar kwamen die avond sportbestuurders, maar ook gemeenteambtenaren en sportschoolhouders bijeen. Lahdo: "We hadden tien verenigingen verwacht, maar er waren veertig mensen van 26 verschillende Hengelose sportaanbieders. Boven verwachting veel."

230223 sportnetwerk hengelo Tania Van den Berghen Pixabay
Lees ook
Nieuw SportNetwerk Hengelo: 'We hebben maar één doel en dat is meer mensen in beweging krijgen'

Hengeloërs aan het sporten krijgen én houden. Dat is het hoofddoel van het SportNetwerk Hengelo. En dat is knap lastig, als de jeugd zoveel te kiezen heeft. Lahdo, zelf bestuurslid van de Hengelose Gymnastiekvereniging (HGV): "We moeten erover nadenken hoe we de jeugd aan een vereniging kunnen binden. Door binnen die vereniging verschillende sporten aan te bieden? En misschien ook wel zoiets als muziekles? Door als clubs nauwer met elkaar te gaan samenwerken en daarbij ook partijen uit de hoek van zorg en welzijn aan te laten haken? Een fysiotherapiepraktijk, een sportschool? Daarover gaan we nu brainstormen."

“Ze denken op het stadhuis dat mensen wel googelen naar waar ze een bepaalde sport kunnen beoefenen, maar wij denken dat mensen er veel vaker blanco ingaan.”

Overzicht

Het SportNetwerk Hengelo wil een keer per jaar samenkomen, maar verschillende werkgroepen zullen elkaar veel vaker treffen, vertelt Lahdo. Een werkgroep zal zich bezighouden met het concept 'omnivereniging', een ander met bijvoorbeeld het werven en vasthouden van vrijwilligers en weer een ander met een website waarop alle sportaanbieders zijn gebundeld. Lahdo: "Zo'n site is er nog niet in Hengelo. Of dat geen taak is van de gemeente? Daar vinden ze van niet. Ze denken op het stadhuis dat mensen wel gaan googelen naar waar ze een bepaalde sport kunnen beoefenen, maar wij denken dat mensen er veel vaker blanco ingaan. Die willen een overzicht voorgeschoteld krijgen: in één oogopslag zien wat er allemaal te doen is en dan pas inzoomen."

De Hengelose laat weten dat de gemeente openstaat voor de ideeën van het SportNetwerk: "De aanwezige ambtenaren waren enthousiast over onze plannen, omdat ze vanuit de clubs zelf komen. En daarbij hebben ze er met ons nu een laagdrempelig aanspreekpunt bij."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.