Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw SportNetwerk Hengelo: 'We hebben maar één doel en dat is meer mensen in beweging krijgen'

230223 sportnetwerk hengelo Tania Van den Berghen Pixabay
De Hengeloërs aan het sporten krijgen én houden. Dat is het hoofddoel van het gisteravond opgerichte SportNetwerk Hengelo.
Beeld: Tania van den Berghen Pixabay

De Hengeloërs aan het sporten krijgen én houden. Dat is het hoofddoel van het gisteravond opgerichte SportNetwerk Hengelo. Woordvoerder Caroline Lahdo: "We hadden tien verenigingen verwacht, maar er waren veertig mensen van 26 verschillende Hengelose sportaanbieders. Dat waren er boven verwachting veel." Ze kwamen bijeen in de OSG Sporthal aan de Sloetsweg.

Hoge opkomst

De initiatiefnemers zien dat steeds minder kinderen en jongeren de weg naar de Hengelose verenigingen vinden. "We hebben geen concrete cijfers, maar het aantal sportende leden bij de meeste verenigingen is dalende." Dat verklaart volgens Lahdo mede de hoge opkomst gisteravond. "De clubs zien het probleem en hopen dat we samen het tij kunnen keren. Maar er zijn ook clubs waar het wel goed gaat en zij willen hun kennis graag delen."

“Het is een misverstand dat alleen clubs aanschuiven die leden zien weglopen. Iedereen heeft belang bij een goed sportklimaat in Hengelo.”

Lokaal Sportakkoord

Het idee voor het SportNetwerk Hengelo is al in 2019 ontstaan, vertelt Errol Herder, bestuurslid van de Hengelose Gymnastiekvereniging (HGV). Hij was aanwezig bij de eerste gesprekken destijds: "In 2019 was er de aftrap van het Lokaal Sportakkoord. Om als gemeente voor landelijke subsidie in aanmerking te komen, zijn er toen thematische bijeenkomsten gehouden. Ik wilde toen al graag meer regie bij de aanbieders. Vandaaruit zijn een paar verenigingen gaan brainstormen en is het SportNetwerk Hengelo bedacht. We zijn geen stichting of vereniging, maar het netwerk wordt gevormd door alle sportaanbieders die aan willen schuiven, met als doel zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen."

Artikel gaat verder onder de foto

20221001 Caroline Lahdo Ernst Bergboer
Caroline Lahdo kijkt terug op een goede eerste avond: "Er waren meer mensen dan we hadden durven dromen."
Beeld: Tania van den Berghen Pixabay

'Geen concurrenten'

Caroline Lahdo kijkt terug op een goede eerste avond: "Er waren meer mensen dan we hadden durven dromen." Lahdo is bestuurslid van twee turnverenigingen: RSV Renata en de HGV. Waar Renata wordt opgeheven en binnenkort opgaat in de HGV, doet de HGV het juist erg goed. HGV'er Errol Herder: "Ons ledental is nog nooit zo hoog geweest. We hebben er nu 850. Het is ook een misverstand dat alleen clubs aanschuiven die leden zien weglopen. Iedereen heeft belang bij een goed sportklimaat in Hengelo. Zelfs commerciële aanbieders, zoals fitnesscentra. We zien hen niet als concurrenten." Ook daarvan waren gisteravond dan ook vertegenwoordigers aanwezig.

“Nu nog heeft elke vereniging zijn eigen accommodatie en trainers, maar waarom zou je als club geen gebruik maken van elkaars faciliteiten en knowhow?”
icon_main_info_white_glyph

Vrijwilligers werven en gratis scholing

Behalve ideeën over een gezamenlijke website en meer samenwerken bij het gebruik van trainers en faciliteiten kwamen er nog meer onderwerpen op tafel woensdagavond in de OSG sportkantine. Dat ging van 'welke subsidiemogelijkheden zijn er?', 'hoe werf en behoud je vrijwilligers?' en 'kunnen er gratis scholingsdagen worden verzorgd voor vrijwilligers?'. Voor dit laatste onderdeel is er geld beschikbaar vanuit het Lokaal Sportakkoord.

Website

Een van de eerste actiepunten van het SportNetwerk Hengelo is een website waarop alle sportaanbieders zijn gebundeld. Lahdo: "Daar komt mogelijk ook een fysiek boekje bij en met een QR-code in al onze uitingen moeten mensen naar die site geleid worden." Voor elk actiepunt wordt nu een werkgroep opgezet. Zo is er ook een clubje dat zich bezighoudt met het onderwerp 'omnisport'. "Nu nog heeft elke vereniging zijn eigen accommodatie en trainers, maar waarom zou je als club geen gebruik maken van elkaars faciliteiten en knowhow?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.