Luister
Kijk
Zoek

Kunstenaar Brahma legt Hindoe feestdag Holi uit: ‘In Enschede leerde ik pas wat Holi was’

Het Hindoefeest Holi wordt vandaag over de hele wereld gevierd. Het feest is een verzameling van verschillende feesten. Het lentefeest, nieuwjaarsfeest én een feest van de overwinning van het goede op het kwade. “Holi is eigenlijk zoveel meer als dat alles”, zegt Enschedeër Brahma T. Ramsodit. “Het is een dag waarbij klassen in de samenleving niks uitmaken. Daarom gooien ze bij de meeste feesten kleurpoeder op elkaar. Iedereen is dan gelijk.”

Enschede Hindoestad

Ramsodit is inmiddels kunstenaar in Enschede, de stad waar hij naartoe verhuisde vanuit Haarlem. “Hier in Enschede leerde ik pas echt Holi vieren. Zowel op de campus van de universiteit als in de gemeenschap leeft het hier in de stad heel erg.” Holi wordt gevierd door de Hindoegemeenschap in de stad. Zowel mensen uit India als uit Suriname doen eraan mee. Mijn opa en oma komen uit India en mijn ouders uit Suriname. Nu vier ik het hier in Enschede”, zegt Ramsodit.

Brahma Ramsodit dansgroep Holi viering Brahma Ramsodit
Brahma Ramsodit tijdens een viering van Holi samen met zijn dansgroep Delisha
Beeld: Brahma T. Ramsodit

Voor de Enschedeër heeft deze Holi ook nog een verrassing in petto. De NPO vroeg drie kunstenaars om een creatief werk te maken geïnspireerd op het holifeest en de symbolische gedachte daarachter. “Ik zit erin, maar ook een te gekke graffitikunstenaar en het Enschedese wereldkoor van IntervOcaal. Ik zit dus vanavond voor de tv, want ik heb het eindresultaat nog niet gezien.” Het creatief werk dat Ramsodit heeft gemaakt is een spoken word en is vanavond (woensdag) te zien op NPO 2 om 19.30 uur.

Brahma Ramsodit Holi viering Brahma Ramsodit
De kleurrijke Enschedeër na het kleurpoeder gooien
Beeld: Brahma T. Ramsodit

Viering Enschede

In Enschede wordt Holi ook gevierd. Aankomende zaterdag kunnen geïnteresseerden terecht bij ’t Ni-je Terphoes om daar een viering te doen. Niet met kleurpoeder, maar wel met parfum “Dat poeder geeft zoveel rotzooi. Wij doen het met parfum. Dan heb je hetzelfde effect alleen dan zonder de rotzooi.”

Voor mensen die de Holi-viering mee willen maken kunnen om 14.00 uur terecht bij ’t Ni-je Terphoes. De viering duurt tot 18.00 uur en wordt aangekleed met het genot van een hapje/drankje, een vegetarische maaltijd en muziek.

icon_main_info_white_glyph

’t Ni-je Terphoes

’t Ni-je Terphoes is te vinden aan de Noordhollandstraat 4 in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).