Verkeer
Stuur appje
Zoek

BBB, 50PLUS en ChristenUnie: over leefbaarheid in Overijssel en stikstof, maar vooral over de boer

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart ontvangt 1Twente achttien lijsttrekkers uit Overijssel. Hoe denken zij over de toekomst van de boeren in hun provincie? Zijn er zorgen over de kloof tussen overheid en burgers?

In de derde aflevering van de 1Twente Partijgesprekken schuiven Carla Evers (BoerBurgerBeweging), Tineke ten Bulte (50PLUS) en Wouter Teeuw (ChristenUnie) aan. Zij praten over de leefbaarheid in dorpen en steden, de toekomst van boeren in Overijssel en het vertrouwen in de politiek.

Kulturhus en kerk

Voor 50PLUS zijn 'vitale kernen' een van de belangrijkste verkiezingsthema's. Dat begint met een goede bereikbaarheid via openbaar vervoer. "We plaatsen het altijd in hokjes, maar zo is het natuurlijk niet", aldus Ten Bulte. "Het is niet alleen de bus naar de stad, maar ook de bus naar het dorp. Die bus is voor beide belangrijk."

Verder ziet Ten Bulte een rol weggelegd voor de provincie als het gaat om het stimuleren van buurthuizen waar ook een supermarkt is gevestigd of waar de huisarts of fysiotherapeut een wekelijks spreekuur kan beleggen. (Kandidaat-)Statenlid Wouter Teeuw voegt daar kerken aan toe. "Het sluiten van kerken betekent, zeker in een dorp, heel veel voor de gemeenschap. Dat is zeker iets waar de provincie een rol kan spelen als het gaat om erfgoed, zeker bij dure niet-geïsoleerde gebouwen want daar heb je het vaak over."

De toekomst van de boer

Voor de BBB de gevolgen van onder meer het stikstofbeleid zo'n beetje de reden voor de oprichting geweest. De partij maakt zich hard voor de toekomst van agrariërs en lijkt ook in Overijssel de jarenlange hegemonie van het CDA op het platteland een flinke knauw te geven. Lijsttrekker Carla Evers is duidelijk bij het 1Twente Partijgesprek.

Ze vindt dat de 'schuldvraag' telkens bij de boeren wordt gelegd. En daar wil ze van af. "Vanuit Brussel is er alleen maar de opdracht: beste lidstaten, zorg goed voor jullie natuur. En daar is op zich niets mis mee, maar er zijn heel veel factoren die dat beïnvloeden. Dat is bijvoorbeeld de hydrologie (is er voldoende water?), dat is de bodem, dat is het onderhoud en dat is ook stikstof." Maar op het laatste ligt volgens Evers te veel nadruk. "Al gaat de laatste boer weg uit Nederland, dan nog voldoen we niet aan de stikstofnorm."

De boer als mens

Tineke ten Bulte van 50PLUS baalt dat het op veel thema's zo weinig over mensen gaat en zo veel over het beleid. Een voorbeeld daarvan is het stikstofbeleid: het gaat veel over stikstof, maar zo weinig over de boer als mens. "Wat gebeurt er zometeen met die boer die - hopelijk nooit gedwongen - iets anders wil gaan doen. Kunnen we ze toekomstperspectief bieden?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.