Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Manon Möller kan met een camera wat Johannes Vermeer kon met een penseel

Manon Möller uit Hengelo verdiepte zich voor het tv-programma De Nieuwe Vermeer in leven en werk van Johannes Vermeer (1632 - 1675). Afgelopen zondag stond ze in de finale van de aflevering waarin kunstenaars van nu een poging deden een interpretatie te geven van het schilderij Het Concert. Daarnaast heeft ze ook een werk ingezonden voor een expositie in het Mauritshuis. Haar Meisje met de Parel hangt deze week op de plek van het wereldberoemde origineel.

Fine art

Even voor de duidelijkheid: de 35-jarige Hengelose is geen schilder, ze fotografeert. Haar werk, dat ze zelf als 'fine art' bestempelt, komt echter wel heel erg in de buurt van schilderkunst: "Bij fine art wordt fotografie gebruikt als middel om tot een kunstwerk te komen. De camera is een stuk gereedschap om een visie vast te leggen", legt ze uit.

“Noodgedwongen heb ik van m'n hobby m'n beroep gemaakt.”

Verpleging

Voordat Möller als fotograaf ging werken, werkte de moeder van drie kinderen in de zorg met ouderen met dementie: "Dat vond ik geweldig om te doen, maar vanwege fysieke klachten moest ik daarmee stoppen. Gelukkig had ik toen fotograferen al als hobby. Daar heb ik dus noodgedwongen mijn beroep van gemaakt."

Perfectionistisch

De makers van De Nieuwe Vermeer benaderden Möller zelf, nadat ze op haar werk waren gestuit: "Ik heb toen vrij impulsief 'ja' gezegd. Ik had echter nogal wat andere opdrachten liggen die af moesten en uiteindelijk kostte deze onbetaalde klus me veel meer tijd dan ik vooraf had ingeschat. Ik ben namelijk nogal perfectionistisch, haha!"

  • 230307 FOTO 2 vermeer concert
    Het origineel van Het Concert en Manon Möllers finalewaardige versie.
    Beeld: Johannes Vermeer
  • 230307 FOTO 3 vermeer concert MANON MOLLER
    Het origineel van Het Concert en Manon Möllers finalewaardige versie.
    Beeld: Manon Möller

Spoorloos

Möller kreeg de opdracht om Het Concert (ca. 1666) te schilderen, een in 1990 uit een museum in Boston gestolen werk, dat sindsdien spoorloos is: "Ik heb er een eigen interpretatie van gemaakt. Zo kijkt de luitspeler, die bij mij ook als dirigent fungeert, over z'n schouder de kijker aan, terwijl de man in het werk van Vermeer niet om kijkt. En het melkmeisje van Vermeer is in mijn werk achter het klavecimbel gekropen. Verder heb ik eigen foto's aan de muur in de achtergrond gehangen." De musici in haar werk zijn Kenneth van der Heijden, Madelief Smalbil en Quin Lageveen, drie modellen waarmee ze wel vaker werkt.

icon_main_info_white_glyph

De Nieuwe Vermeer

De schilderijen van Johannes Vermeer hangen in toonaangevende musea over de hele wereld. Zes werken zijn door de jaren heen zoekgeraakt, gestolen of vergaan. Ze staan slechts in een paar zinnen omschreven op oude veilinglijsten. Elke aflevering van De Nieuwe Vermeer staat in het teken van een van deze verdwenen werken. Aan het programma doen 2 groepen kunstenaars mee: die in de vrije categorie, waartoe ook het werk van Möller behoort, en geselecteerde meesterschilders. Wekelijks komt van beide een winnaar uit de bus. De Nieuwe Vermeer is sinds zondag 12 februari om 20.25 uur te zien op NPO 1. De zesde en laatste aflevering is op 19 maart.

Beste dertig

Waar Möller zelf maar matig tevreden was over haar eindresultaat vond de jury van De Nieuwe Vermeer het goed genoeg voor een plek bij de laatste dertig en daarmee mocht de Hengelose ook opdraven bij de televisieopnames vorig najaar: "Ik had gehoopt dat ik er trotser op zijn, maar het is niet geworden wat ik er van hoopte. Of ik een volgende keer weer mee zou doen? Ik zou er iets langer over nadenken, maar de ervaring was geweldig." Uiteindelijk won ze niet. De winnaar in de vrije categorie stak er volgens Möller met kop en schouders bovenuit.

Meisje met de Parel

Wél tevreden was Möller over haar Meisje met de Parel. Daarvoor toverde ze haar 8-jarige plaatsgenote Yanovah Risakotta om tot de hoofdpersoon van het beroemde schilderij, dat normaliter in het Haagse Mauritshuis hangt. Vanwege de grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum hangt het origineel nu in Amsterdam en is andere kunstenaars gevraagd iets te maken dat tijdelijk de lege muur in het Mauritshuis mag sieren. Manon Möller: "3.500 werken zijn ingezonden, 170 zijn er uitgekozen. Daaronder dus mijn fine art-foto van Yanovah. Dat werk hangt samen met negen andere werken een week lang aan de muur waar normaal het 'meisje' hangt. Een geweldige eer natuurlijk. Maandag was ik aanwezig bij de opening."

  • 230307 FOTO 0 Meisje met de Parel ORIG
    Het Meisje met de Parel in de twee verschillende uitvoeringen.
    Beeld: Johannes Vermeer
  • 230307 FOTO 1 vermeer meisje MANON MOLLER
    Het Meisje met de Parel in de twee verschillende uitvoeringen.
    Beeld: Manon Möller
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.