Verkeer
Stuur appje
Zoek

FvD, JA21 en BVNL mikken op dezelfde groep kiezers in Overijssel, maar waar zit het verschil?

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart ontvangt 1Twente achttien lijsttrekkers uit Overijssel. Hoe denken zij over de toekomst van de boeren in hun provincie? Zijn er zorgen over de kloof tussen overheid en burgers?

In de eerste aflevering van de 1Twente Partijgesprekken schuiven Remco Roelofs (Forum voor Democratie), Fred Kerkhof (JA21) en Roy van Aalst (BVNL) aan. Zij praten over de energietransitie, wonen en het vertrouwen in de politiek.

'Geen draagvlak kopen'

De drie partijen mikken in grote lijnen op dezelfde groep kiezers. Landelijk zijn JA21 en BVNL immers voortgekomen uit Forum voor Democratie. Samen met de lijsttrekkers keken we waar de nuanceverschillen liggen. Op het gebied van de energietransitie zijn die klein. FvD onderschrijft de klimaatdoelen (dus ook die in de provincie) niet, waar JA21 de doelstelling wel wil halen, maar op een andere manier. BVNL zit daar wat tussenin.

Hoe dan ook: meer windturbines en zonneparken komen er wat betreft de drie lijsttrekkers niet in Overijssel. Volgens Fred Kerkhof ontbreekt het lokaal ook aan draagvlak. "Wat we nu doen is draagvlak kopen", zegt hij. "Ik kan me voorstellen dat je als boer, als je je veestapel al moet halveren en je kan een gedeelte terugverdienen met een windmolen, dat je dat doet. Maar dat is niet het draagvlak dat ik bedoel." Alle drie partijen pleiten voor ontwikkeling van (kleinschalige) kernenergie.

Bestuurlijke ongehoorzaamheid

De verschillen op gebied van wonen zijn iets groter. Met name de vraag waar er gebouwd kan worden. Als het aan JA21 ligt, komen er ook in kleine kernen woningen bij. FvD wil dat juist niet. "We zijn voor het behoud van het landschap. Dat wil niet zeggen dat er nooit in een kleine kern gebouwd kan worden", zegt Remco Roelofs. "Maar het moet geen aandachtsgebied worden. Anders krijg dat het allemaal uitdijende conglomeraten worden. Zoals Borne nu langzaam aan Hengelo groeit."

De drie partijen verafschuwen de stikstofregels en vinden dat deze er niet zouden moeten zijn en al helemaal geen woningbouw in de weg moeten zitten. Daar gaat de provincie niet over. Er wordt daarom gepleit om woningsplitsing makkelijker mogelijk te maken. BVNL ziet een oplossing in meer de hoogte in bouwen. Al blijft lijsttrekker Roy van Aalst aansturen op bestuurlijke ongehoorzaamheid. "Dat ze een puinhoop hebben in Den Haag moeten wij ons niks van aantrekken, we hebben gewoon woningen nodig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.